Fructele care dăunează danturii

Unele fructe, deşi sunt extrem de sănătoase, pot avea o acţiune dăunătoare asupra dinţilor. Medicul nutriţionist Corina Zugravu a prezentat, pentru RTV.NET, câteva exemple de astfel de alimente.

05 apr. 2012, 05:11
Fructele care dăunează danturii

„În principiu, dinţii sunt organe cu structuri foarte stabile şi rezistente la agresiuni de orice fel. Totuşi, alimentele, stagnând pe suprafaţa lor, pot avea acţiune cariogenă, mai ales dacă sunt lipicioase/ aderente şi bogate în carbohidraţi”, a explicat Corina Zugravu.

Unele dintre fructele care pot ataca dinţii sunt bananele, pepenele galben sau mango. La acestea se adaugă fructele acre, bogate în acizi organici.

„Un exemplu la îndemână sunt bananele: dulci şi lipicioase. Similar este şi mango sau pepenele galben. Să nu uităm că toate fructele sunt bogate în carbohidraţi ce pot fi fermentaţi de flora din gură, transformându-se în acizi care pot ulterior să atace smalţul şi să provoace carii. În plus, şi fructele mai acre, bogate în acizi organici, se pot dovedi agresive pentru dinţi”, a precizat nutriţionistul.

Sfatul medicului este să continuăm să consumăm fructe, deoarece sunt foarte sănătoase, însă să ne spălăm pe dinţi după ce le mâncăm, sau să mestecăm gumă.