Fructele de mare, motiv de ceartă între preoţi. Sunt sau nu sunt de post

Fructele de mare au ajuns un subiect de dispută între preoți, privind consumul acestor alimente în postul Crăciunului. Cei care ţin postul Crăciunului ar putea să mănânce fructe de mare, precum creveţii, doar în zilele în care este dezlegare la peşte. Totuși, sunt preoți care spun că aceste produse sunt considerate ca fiind de post.

29 nov. 2016, 10:35
Fructele de mare, motiv de ceartă între preoţi. Sunt sau nu sunt de post

„Suntem tentaţi să credem că fructele de mare sunt de post, deoarece călugării greci le consideră de post. Neavând prea multe surse de hrană aceştia obişnuiesc să mănânce fructe de mare în post chiar şi atunci când nu este dezlegare la peşte”, a declarat părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, potrivit Gandul.info.

Cu toate astea, există o parte dintre preoţi care spun că fructele de mare sunt de post şi pot fi mâncate chiar şi în zilele în care nu este dezlegare la peşte. „Unii spun despre creveţi că sunt de post pentru că nu au sânge, dar dacă e să ne luăm după provenienţa lor, atunci nu îi mai putem considera de post. Recomandarea mea este ca fructele de mare să se mănânce numai în zilele de dezlegare”, a mai spus părintele Ivanov.

Postul Crăciunului ţine 40 de zile şi se încheie pe 25 decembrie.