Fructul banal care te face mai deștept și conține „hormonul fericirii”. Uite de ce este bine să îl consumi!

Bananele sunt fructe ale căror beneficii pentru organism sunt incontestabile, de aceea este nevoie să consumi o singură porție din acest aliment, iar creierul tău îți va mulțumi.

26 ian. 2022, 14:36
Fructul banal care te face mai deștept și conține „hormonul fericirii”. Uite de ce este bine să îl consumi!

Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, mangan, vitamina C și fibre, dar știai că pot îmbunătăți memoria? Studiile arată că consumul de banane ajută studenții să învețe mai eficient și să îmbunătățească rezultatele la examene. De asemenea, conțin vitamina B6, care ajută producția de serotonină, norepinefrină și dopamină pentru a susține concentrarea.

De ce e bine să mănânci banane. Efectul incredibil asupra sănătăţii descoperit recent de oamenii de ştiinţă

Cu doar 121 de calorii, mai puțin de jumătate de gram de grăsime, fără colesterol și 3,5 grame de fibre, o banană mare este o alegere inteligentă pentru oricine încearcă să urmeze o dietă nutritivă fără a se îngrășa. O gamă largă de cercetări sugerează că consumul de banane vă poate face să pari mai inteligent, deoarece unele dintre vitaminele, mineralele și aminoacizii din banane joacă un rol în menținerea funcționării creierului la nivelul optim.

Vitamina B6 și funcția cognitivă
Obținerea unei cantități adecvate de vitamina B6 poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive. O banană mare furnizează aproximativ 0,5 miligrame din 1,1 până la 1,7 miligrame de vitamina B6 pe care Institutul de Medicină le recomandă zilnic. Într-un studiu din 1996 publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”, cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston au dat o serie de teste cognitive la 70 de bărbați, cu vârsta cuprinsă între 54 și 81 de ani. Ei au descoperit că bărbații cu concentrații mai mari de vitamina B6 au avut rezultate mai bune la două măsuri ale memoriei decât cele cu niveluri mai scăzute.

Magneziu
Când corpul tău metabolizează proteinele, produce amoniac, conform Institutului Franklin. Magneziul activează o enzimă care transformă amoniacul în uree, astfel încât organismul să-l poată elimina. Chiar și o cantitate mică de amoniac din creier vă poate împiedica capacitatea de a vă concentra și de a acorda atenție, așa că consumul de alimente bogate în magneziu este benefic pentru îmbunătățirea funcției creierului. O banană mare vă oferă 37 de miligrame de magneziu, un mineral care ajută la facilitarea activității electrice dintre celulele nervoase din creier. Institutul de Medicină recomandă adulților să consume între 265 și 350 de miligrame de magneziu pe zi.

Bananele, recomandate pentru bună-dispoziției
O banană mare vă oferă fiecare câte 12 miligrame de triptofan și tirozină, aminoacizi pe care corpul dumneavoastră îi folosește pentru a produce neurotransmițători serotonină și dopamină, care vă ajută să vă reglați starea de spirit, conform Centrului Medical al Universității din Maryland. Obținerea unei cantități adecvate din acești aminoacizi vă poate ajuta să rămâneți calm și concentrat, diminuând în același timp sentimentele de anxietate și stres. Institutul de Medicină recomandă adulților să consume 47 de miligrame de tirozină și 7 miligrame de triptofan pe zi.

Cum să păstrați bananele astfel încât să se mențină proaspete mai multe zile

Energia fructozei
Celulele din creier folosesc glucoza drept combustibil. Creierul tău nu îl poate stoca, așa că trebuie să furnizezi continuu glucoză creierului tău prin alimentele pe care le consumi. Când mănânci zaharuri rafinate, cum ar fi cereale dulci, bomboane și produse de patiserie, corpul tău epuizează rapid conținutul de carbohidrați, în special din zaharoză, lăsându-te să te simți lent și din nou foame câteva ore mai târziu. Fibra dintr-o banană încetinește descompunerea și eliberarea zaharurilor sale, în principal din fructoză, în fluxul sanguin, potrivit Institutului Franklin. Deoarece corpul tău folosește zahărul din fructe mai treptat decât zahărul rafinat, o banană este o modalitate bună de a obține un flux constant de combustibil pentru creier.