Fructul oprit în războiul sancţiunilor: Polonia vrea să cumpere MERELE INTERZISE din Rusia

Varşovia a cerut Washingtonului deschiderea pieţei americane pentru merele care nu mai pot fi livrate în Rusia ca urmare a interdicţiei impuse de aceasta la importurile de fructe şi legume din Polonia ca represalii la noile sancţiuni occidentale.

11 aug. 2014, 05:22
Fructul oprit în războiul sancţiunilor: Polonia vrea să cumpere MERELE INTERZISE din Rusia

Polonia cere SUA să cumpere merele ‘interzise’ de Rusia. Ambasadorul Poloniei în Statele Unite ale Americii, Ryszard Schnepf, a avut deja o întâlnire în acest sens cu ministrul adjunct american al agriculturii pentru pieţele agricole externe Michael Scuse informează agenţia poloneză de presă PAP, citată de Ria Novosti.

‘Suntem interesaţi de o decizie rapidă, întrucât situaţia este excepţională’, a subliniat ambasadorul polonez, potrivit căruia următoarea întâlnire cu oficiali americani, care ar trebui să ia o decizie cu privire la deschiderea pieţei Statelor Unite pentru merele poloneze este programată pentru 18 august.

Citeşte şi ROMÂNIA este CEL mai PUŢIN afectată de SANCŢIUNILE Rusiei

În genere, SUA nu prea importă legume şi fructe din Uniunea Europeană, în virtutea unei mai vechi interdicţii, dar orice regulă are şi excepţii, scrie agenţia poloneză de presă, preluată de Ria Novosti.

Polonia, bunăoară, exportă în prezent în Statele Unite ardei gras şi broccoli, iar Italia – mere şi pere. Americanii explică interdicţia la fructele şi legumele europene prin standarde fitosanitare diferite, însă, în opinia majorităţii observatorilor, motivul ar fi că statul încearcă să protejeze producătorii locali.

Serviciile sanitare ruse au interzis importurile de fructe şi legume din Polonia începând cu data de 1 august. Decizia este motivată oficial de ‘neregulile repetate’ în acte şi nerespectarea procedurilor, dar ea este, de fapt, percepută ca o măsură de retorsiune în faţa înăspririi sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru rolul ei destabilizator în estul Ucrainei.