Fructul sfânt care ține boala deoparte. Stimulează sistemul imunitar și te scapă de pietre la rinichi

Rodiile sunt interzise, însă, pacienților oncologici, care fac tratament medicamentos, recomandă medicii specialiști.

15 ian. 2024, 07:15
Fructul sfânt care ține boala deoparte. Stimulează sistemul imunitar și te scapă de pietre la rinichi

Fructul sfânt, rodia, este cel mai bun prieten al rinichilor și inimii și stimulează sistemul imunitar. Rodiile sunt interzise, însă, pacienților oncologici, care fac tratament medicamentos, recomandă medicii specialiști.

Rodiile sunt o bogăție de antioxidanți polifenoli, susține Maggie Moon, MS, RD, șef al comunicării nutriționale pentru POM Wonderful.

„Polifenolii sunt o clasă de compuși vegetali bioactivi cu proprietăți antioxidante cunoscute pentru a combate moleculele instabile care pot provoca daune celulelor tale în timp. Aceste molecule dăunătoare se numesc radicali liberi”, spune specialistul.

Fructul care îți poate salva viața! Află ce se întâmplă în corpul tău dacă îl mănânci în fiecare zi
Acestea conțin antociani, care sunt un tip de flavonoide (una dintre cele două clase de polifenoli). Cercetările arată că antocianii pot fi asociați cu o serie de beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și încetinirea creșterii cancerului. Antocianinele sunt cele care dau rodiilor acea frumoasă culoare rubinie și cu cât fructul este mai profund colorat, cu atât conține mai mulți antioxidanți.

Sursă bogată de fibre
Potrivit Departamentului de Agricultură al SUA, rodia oferă patru grame de fibre/porție. Asta înseamnă aproape 15% din valoarea zilnică de fibre recomandată pentru adulți în aproximativ o jumătate de cană cu fruct. Fibrele ajută sistemul digestiv să fie sănătos și susțin un nivel stabil al zahărului din sânge.

O bogăție de vitamina C
De asemenea rodiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un ajutor prețios în multe procese esențiale ale organismului, cum ar fi metabolismul proteinelor, sinteza colagenului și producția de neurotransmițători. De asemenea, ajută la funcționarea sistemului imunitar și ajută la absorbția fierului non-hem (care se găsește în sursele de fier pe bază de plante).

Benefiicile consumului de rodie
Țin inflamațiile departe
Potrivit lui Kelsey Lorencz, RDN, consilier de nutriție, un alt beneficiu al antioxidanților care se găsesc în rodii și în sucul de rodie este reducerea potențială a inflamației din organism. „Studiile au constatat că un consum regulat de suc de rodie poate reduce markerii inflamației, cum ar fi Interlukin-6 și proteina C-reactivă”, spune Lorencz. Inflamația cronică este un precursor al mai multor boli, inclusiv al bolilor de inimă și al diabetului, de aceea e bine să includeți aceste fructe în dietă.

Fructul din acest sezon recomandat de Mihaela Bilic. Are o mulțime de beneficii pentru sănătate și e prietenul siluetei perfecte. „Are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic”

Contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii
Cercetările arată și faptul că sucul de rodii ajută la scăderea tensiunii arteriale, oferind efecte protectoare pentru cei cu boli de inimă. „Într-un studiu clinic, pacienții cu afecțiuni cardiace care au băut zilnic o cană cu suc de rodie au înregistrat o scădere a durerilor toracice”. Și tot rodiile oferă o sursă bună de potasiu, un electrolit important pentru buna funcționare a mușchilor, creierului și reglarea ritmului cardiac.

Rodiile previn apariția pietrelor la rinichi
Studiile arată că pietrele la rinichi pot să apară la orice persoană, la orice vârstă, iar dacă nu sunt tratate la timp duc la complicații renale grave. Pentru a preîntâmpina apariția acestora, rodiile sunt excelente. Un studiu arată că sunt buni aliați în prevenirea apariției pietrelor la rinichi datorită fitofenolilor dietetici antioxidanți.