FRUMUSEŢEA TA: Ce se întâmplă dacă foloseşti cosmetice expirate

Tuburile de rimel vechi, rujurile colecţionate de ani întregi, pensulele, bureţii conţin mai multe tipuri de bacterii, a căror asociere poate provoca leziuni şi infecţii cutanate şi subcutanate ce pot fi destul de severe.

13 nov. 2014, 07:17
FRUMUSEŢEA TA: Ce se întâmplă dacă foloseşti cosmetice expirate

Ochii pot fi cel mai uşor lezaţi de cosmeticele expirate, deoarece produsele de machiaj destinate lor, mascara, dermatograful şi fardul de pleoape, au termene de valabilitate relativ scurte, în comparaţie cu produsele pentru buze şi ten, scrie doctorulzilei.ro.

În general, produsele cosmetice sunt concepute astfel încât termenul de valabilitate să coincidă cu timpul de folosire a unui produs. Adică, o mascara are termen de valabilitate şase luni din momentul desigilării, are între 7 şi 10 ml, adică o cantitate care ajunge maximum trei luni, dacă este folosit zilnic, aplicat într-un singur strat”, explică make-up artist Mirela Vescan.

Pudrele rezistă cel mai bine în timp, adică 36 de luni, sub formă liberă sau compactă. „Fardurile de pleoape şi obraji, sub formă de pudră liberă sau compactă, au termen de valabilitate 30 de luni. Fondurile de ten au termen de garanţie 18 luni”, adaugă Mirela Vescan.

Rujul rezistă cel mult doi ani însă, odată ce expiră, poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime.

Alte afecţiuni provocate de fardurile expirate sunt „iritaţiile, însoţite de prurit local sau edem, care pot evolua spre dermatite alergice de contact sau eczeme„, atenţionează Oana Clătici, medic dermatolog. În acest caz, medicul dermatolog recomandă oprirea folosirii produsului incriminat şi vizita de urgenţă la dermatolog, care va stabili dacă este vorba despre o alergie sau despre o infecţie.

Cosmeticele expirate sunt uşor de recunoscut după miros. 

„Substanţele chimice din produse se schimbă, astfel acestea capată un miros înţepător, o culoare neobişnuită şi o textură diferită. Rujurile expirate îşi schimbă mirosul, devin râncede şi de cele mai multe ori se alterează şi gustul. Fardurile expirate nu se întind uniform şi se fărâmiţează uşor. Mina creioanelor se întăreşte şi prezintă dificultăţi de întindere. Fondul de ten expirat are un miros alterat şi de cele mai multe ori o textură brânzoasă”, explică Suzana Vişan, make-up artist.

Citeşte OBICEIURI de îngrijire ale supermodelelor cu tenul perfect