Frunda, despre regiuni din Transilvania: Regiunile au dobândit autonomia sub Maria Tereza

Gyorgy Frunda (UDMR) afirmă că "numitorul comun al Uniunii Europene şi al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează pe aceste regiuni", subliniind că regiuni din Transilvania au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar România "să o lase mai uşor cu statul naţional".

RomaniaTV.net
05 nov. 2012, 17:43
Frunda, despre regiuni din Transilvania: Regiunile au dobândit autonomia sub Maria Tereza

Senatorul UDMR de Mureş Gyorgy Frunda a declarat, luni, la lansarea candidaţilor UDMR din judeţul Mureş, că el este apt pentru reprezentarea intereselor maghiarilor din Transilvania, „cu experienţa dobândită” după 22 de ani de politică.

Frunda a afirmat că „politica e ca sportul, cât timp ai rezultate bune, trebuie să fii acolo” şi a amintit că s-a certat cu preşedintele Traian Băsescu atunci când a fost vorba despre tăieri de salarii şi pensii.

„Cred că în următorii patru ani voi putea convinge România să o lase mai uşor cu statul naţional, pentru că minciuna are picioare scurte”, a spus Frunda.

Acesta a subliniat că îşi doreşte să susţină „acea regiune în care maghiarii sunt majoritari”.

„Pentru că această regiune există de mai multe secole, aceste regiuni au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar numitorul comun al Uniunii Europene şi al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează tocmai pe aceste regiuni. Acesta e viitorul în Europa comună”, a spus Frunda.

Senatorul a adăugat că este convins că se poate implica în elaborarea unor legi în domeniul social, „unde trebuie ajutaţi cetăţenii români de orice limbă”, dar şi să sprijine IMM-urile.

Totodată, el a spus că se aşteaptă ca în anii viitori să se rezolve problemele legate de denumirea unei şcoli „Bernady Gyorgy”, a unei străzi după numele lui Kossuth Lajos, dar şi problema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Potrivit senatorului, salariul minim al unui medic stagiar ar trebui să fie de 1.500 de lei, „pentru că degeaba îl ai, dacă nu eşti în stare să-l plăteşti”.

„Vă rog, veniţi pe 9 decembrie la vot, nu să ne ajutaţi, ci să aveţi pe cine să contaţi”, a spus Frunda, avertizând: „Cine spune că criza ia sfârşit se înşală”, întrucât „vin vremuri grele”.

Toţi parlamentarii UDMR din Mureş – senatorii Marko Bela şi Frunda Gyorgy şi deputaţii Borbely Laszlo, Kerekes Karoly şi Kelemen Attila – candidează pentru noi mandate. Alături de aceştia, UDMR i-a nominalizat la Senat pe consilierii judeţeni Balogh Jozsef şi Csep Andrea, iar pentru Camera Deputaţilor pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş Lokodi Edita Emoke, pe profesorul Fodor Jozsef, pe avocatul Gogolak Csongor, pe viceprimarul din Sărmaşu, Sallai Imre, şi pe consilierul judeţean Eros Csaba, care este şi director la Poşta Mureş.