Frunda: La Consiliul European din noiembrie ar trebui să participe reprezentanţii Guvernului

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy afirmă că decizia referitoare la cine va reprezenta România la Consiliul European extraordinar din noiembrie trebuie luată de preşedintele ţării, având în vedere Constituţia şi hotărârile CCR, însă crede că la reuniune ar trebui să participe reprezentanţii Guvernului, informează agenţia Mediafax.
Romania TV
27 oct. 2012, 14:43
Frunda: La Consiliul European din noiembrie ar trebui să participe reprezentanţii Guvernului

Senatorul UDMR crede că la Consiliul European extraordinar din noiembrie ar trebui să participe reprezentanţii Guvernului, dat fiind că vor fi discutate chestiuni legate de buget, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Senatorul a adăugat că decizia îi aparţine însă preşedintelui ţării, dat fiind că „există Constituţie şi există deciziile Curţii Constituţionale” care spun că preşedintele reprezintă România la acest nivel, dar îl poate delega pe premier.

„E o decizie pe care trebuie să o ia preşedintele republicii – sau merge el, sau îl împuterniceşte pe primul-ministru. Din câte am citit eu, el (Ponta – n.r.) a adresat această declaraţie preşedintelui, el încearcă să-l convingă, să-l determine pe preşedinte să-l împuternicească. Eu cred că pe tot ce e buget – şi bugetul înseamnă un proiect care este redactat de Guvern şi este aprobat de Parlament şi este executat, pe urmă, de către Guvern, iar – cred că într-adevăr la nivelul acesta reprezentanţii Guvernului ar trebui (să meargă)”, a spus Frunda.

În ceea ce priveşte presuspendarea în cazul unor programe europene, Frunda a arătat că acesta e un fenomen curent în toate ţările UE, însă se declară îngrijorat de posibilitatea ca aspectele care au dus la presuspendare să nu fie rezolvate în termenul fixat de două luni.

„Presuspendarea a existat, e un fenomen curent, are rol de prevenţie şi de corijare a greşelilor. Nu înseamnă că s-a falsificat ceva, înseamnă că s-a greşit aplicarea, uneori cu bună-credinţă. Şi din cele 27 de ţări (membre UE – n.r.), nu ştiu dacă există două-trei unde să nu fi existat o asemenea problemă. În foarte multe ţări a fost treaba aceasta şi de aceea e presuspendarea – că îţi acord un termen până la care să rezolvi problema”, a spus Frunda, adăugând că „nu e nicio problemă” că nu mai vin banii europeni în această perioadă.

El a spus că este îngrijorat însă de posibilitatea ca problemele care au dus la presuspendare să nu fie rezolvate în termenul fixat de două luni. „Rezolvă-ţi problema şi în luna a treia vin sumele pentru cele două luni (anterioare – n.r.), nu e o problemă. Eu am probleme cu cele două luni, pentru că e o perioadă electorală, iar accentele se pun pe altele. Dar sunt convins că problemele acestea se vor rezolva – şi fac abstracţie de partidul care conduce ţara. Cred că fiecare partid care ajunge la guvernare trebuie să aibă un program clar în acest sens şi trebuie să ajungi la un minim acceptat la nivel naţional, sub care să nu scazi, pentru ca să vină banii în România, în interes naţional, în interes comun. Acesta într-adevăr e interes naţional”, a conchis Frunda.

Premierul Victor Ponta a anunţat că îi va solicita preşedintelui Traian Băsescu să îi acorde mandatul, conform deciziei Curţii Constituţionale, de a reprezenta România la summit-ul extraordinar al UE pe tema bugetului pentru 2014-2020, având în vedere că acest subiect este „de competenţa Guvernului”.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, vinerea trecută, la Bruxelles, cu privire la faptul că premierul Ponta vrea delegare din partea şefului statului pentru participarea la următorul Consiliu European, el răspunzând: „Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aştept cu multă nerăbdare”.

La sfârşitul lunii iunie, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

CE a informat, joi, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”, România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.

CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleași norme și standarde pentru toate statele membre.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cardul de sănătate se mută pe telefon. Dosar medical online, rețetă electronică și validare prin SMS
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin