Gyorgy Frunda: România trebuie să aibă o conduită preventivă faţă de conflictul din regiune

Gyorgy Frunda, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, consideră că România trebuie să aibă o conduită preventivă față de conflictul din regiune.

04 mart. 2015, 11:43
Gyorgy Frunda: România trebuie să aibă o conduită preventivă faţă de conflictul din regiune

„Față de conflictul din regiune, noi trebuie să avem o conduită preventivă. Este singurul lucru pe care putem să-l facem și trebuie să-l facem. Analiștii militari, la toate nivelurile, arată că nu există un pericol iminent pentru România, din fericire”, a declarat Gyorgy Frunda, scrie Agerpres.

Eu nu sunt încrezător în promisiunile conducerii Federației Ruse. În puține momente istorice conducerea rusă s-a ținut de ceea ce a promis; avea scopurile ei și erau foarte hotărâți că să își atingă aceste scopuri. Nu cred că Federația Rusă va ieși din Crimeea, de exemplu, sau va renunța la teritoriile pe care le are în Abhazia, Osetia de Sud sau chiar Transnistria. Cred că trebuie găsită o soluție politică, singura șansă este soluția politică, trebuie negociat, negociat, negociat, până se ajunge la o înțelegere între comunitatea europeană, Ucraina și Federația Rusă”, a menţionat Gyorgy Frunda.

Citeşte şi: Gyorgy Frunda îi ia apărarea lui Marko Attila: Nu s-a dovedit vinovăţia lui

Întrebat dacă consideră că este o situație care se va perpetua, Gyorgy Frunda a răspuns afirmativ.

„Da. Cred că este o situație care este a la longue. Probabil se vor face compromisuri. Cred că decizia păstrării sancțiunilor este logică, cred că dacă rușii nu vor face pași înapoi și cred că dacă NATO va putea dovedi existența armamentului sau a combatanților ruși, alături de cei separatiști, pe teritoriul Ucrainei, cred că aceste sancțiuni vor fi înăsprite”, a adăugat Frunda.

Referindu-se la CSAT, care a aprobat, marți, în ședință, propunerile premierului referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze, având în compunere patru aeronave F-16 Falcon și personalul aferent, Frunda a spus că NATO va ajuta România.

„Ne ajută NATO! Ne ajută NATO, pentru că Portugalia este una dintre bazele importante ale NATO, mai ales în domeniul aviatic. De aceasta, experiența partenerilor noștri portughezi este foarte importantă, este o decizie crucială, este prima dată după 1990, când oficial declarat forțe străine pentru supraveghere, deci pentru acțiuni de prevenire a conflictului armat vor fi pe teritoriul României. Este o decizie importantă, logică, rațională, și cred că este acesta este într-adevăr un interes național”, a argumentat el.

Citeşte şi: Gyorgy Frunda explică în ce condiţii va rezista cabinetul Victor Ponta în 2015

Frunda s-a referit și la aeronavele modernizate, care trebuie să vină din Portugalia.

„Dacă suntem sinceri cu noi înșine, nu avem puterea financiară de a ne permite avioane noi. Au fost dezbateri ample, ce avioane să luăm, Gripen, avioane de diferite categorii, aceasta este decizia luată. Într-adevăr, în domeniul aviatic, în domeniul maritim, nu suntem pregătiți, nu avem armamentul necesar, dotările necesare să ne apărăm singuri, dar de aceea suntem membri ai NATO ca să profităm de ajutorul comun. Faptul că am crescut cheltuielile militare, cel puțin prin decizie, (… ) la 2% din PIB, este o decizie de asemenea foarte importantă, care arată seriozitatea cu care abordăm această problemă și cred că și prin aceasta se explică ajutorul și decizia NATO, de a aduce trupe și factori de decizie militari în România”, a detaliat consilierul primului-ministru.