Frunda: UDMR vrea ca maghiara să fie limbă regională iar minorităţile,factor constitutiv al statului

UDMR vrea ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă regională, iar minorităţile naţionale să fie recunoscute ca factor constitutiv al statului român, a declarat, la RFI, Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

RomaniaTV.net
31 mai 2013, 10:00
Frunda: UDMR vrea ca maghiara să fie limbă regională iar minorităţile,factor constitutiv al statului

Gyorgy Frunda spune că „UDMR are două propuneri pe care va insista la modificarea Constituţiei, pe lângă faptul că nu va fi de acord cu regionalizarea”.”UDMR nu este de acord cu regionalizarea, pentru că prin proiectul discutat public vor dispărea judeţele cu populaţie majoritar maghiară, ca decizie, ca posibile decizii în propriile lor probleme”, spune Frunda.

Consilierul premierului declară că „UDMR propune recunoaşterea statutului minorităţilor naţionale ca factor constitutiv al statului român”.

„Minoritatea maghiară atunci când a devenit parte a României a fost un factor de stabilizare a statului, de formare a României moderne. Şi doi: dreptul folosirii limbii materne, potrivit Convenţiei europene a limbilor regionale şi minoritare. Sper să se înţeleagă cu USL. Ar fi o posibilitate de a mai rezolva o plajă de probleme între majoritatea română şi comunităţile minoritare din România”, a spus Frunda.

El precizează că asta „ar însemna recunoaşterea limbii maghiare ca o limbă regională, adică acolo unde comunitatea maghiară are o reprezentare substanţială, urmând ca noţiunea de «substanţial» să se stabilească prin lege, dacă înseamnă 20%, cum este actual sau mai puţin”.

„Înseamnă ca în acele regiuni, limba maghiară să fie folosită în toate domeniile vieţii publice”, mai spune Frunda.