Frunzăverde: Nici Rusia şi nici Ucraina nu aveau interesul să doboare avionul de pasageri

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării Naţionale, a declarat vineri, că nici Rusia şi nici Ucraina nu aveau interesul să doboare avionul de pasageri Malaysia Airlines, transmite Agerpres.

18 iul. 2014, 16:05
Frunzăverde: Nici Rusia şi nici Ucraina nu aveau interesul să doboare avionul de pasageri

Potrivit fostului ministru al Apărării, o asemenea acţiune militară nu se poate întâmpla decât atunci când este demersul unei puteri militare necontrolate, singura din zonă fiind puterea militară a separatiştilor.

‘O asemenea acţiune militară nu se poate întâmpla decât atunci când este rezultatul, demersul unei puteri militare relativ necontrolate. Or, în zonă, o putere militară relativ necontrolată este cea a separatiştilor. De regulă aşa se întâmplă. Armatele tradiţionale, armatele de profesionişti, organizate, naţionale, statale nu au asemenea acţiuni necontrolate’, a subliniat Frunzăverde.

Frunzăverde a mai spus că imediat după producerea unor astfel de evenimente aviatice, precum cel în cauză, nimeni nu recunoaşte ca ar avea vreo implicare.

‘Este o reacţie firească, în primele zile de după asemenea de evenimente. Dacă ţineţi minte, avionul care a fost aruncat în aer la Lockerbie de către libieni. Ani de zile au negat implicarea lor, pentru ca apoi să plătească rudelor victimelor, compensaţii. Şi în cazul avionului coreean, doborât de două avioane militare sovietice, acelaşi lucru s-a întâmplat. Prima reacţie a fost că nu a existat nicio implicare a Uniunii Sovietice. La fel, în cazul avionului de pasageri Malaysia Airlines, sunt câteva informaţii care trebuie verificate, fiind luate sub presiunea momentului de după eveniment’, spune Sorin Frunzăverde.