FSLI, avertisment : Sistemul de învăţământ riscă să se blocheze

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenţia autorităţilor că deşi a trecut o săptămână de când a început şcoala, elevii şi cadrele didactice nu au primit încă tablete, iar în multe unităţi de învăţământ nu există internet. Reprezentanţii profesorilor spun că în aceste condiţii cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă dreptul la educaţie. 

RomaniaTV.net
18 sept. 2020, 12:04
FSLI, avertisment : Sistemul de învăţământ riscă să se blocheze

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face apel la autorităţi să doteze şcolile corespunzător înainte să fie prea târziu. 

„Riscăm să ajungem într-un blocaj! Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe şcoli din România ne aduce în faţa unei situaţii pe care guvernanţii ar fi trebuit să o anticipeze: şcolile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roşu, respectiv în mediul online. (…) Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că în absenţa unui program naţional guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor şi cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participle la şcoala online. Speranţa că autorităţile locale vor asigura aceste echipamente este deşartă, pentru că puţine sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unităţile de învăţământ să facă proiecte, prin care să achiziţioneze echipamente, este şi ea utopică.

Atragem atenţia şi asupra faptului că în alte ţări, precum Germania, cursurile au fost realuate în condiţii bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităţilor de învăţământ. În acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave şi izolate de restul populaţiei şcolare”, se arată în comunicatul FSLI.

Reprezentanții profesorilor roagă Guvernul României, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii să se implice pentru a remedia lacunele legislative în ceea ce priveşte protecţia copiilor şi a angajaţilor care au diferite afecţiuni şi care îi pot transforma în victime ale noului coronavirus.

FSLI mai amintește că în contextul actual, cadrele didactice din România sunt în linia întâi, expuse îmbolnăvirii cu COVID-19.

„Din păcate, am anticipat acest scenariu pesimist: multe dintre unităţile de învăţământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba, deşi au avut luni bune la dispoziţie în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejaţi atât elevii cât şi angajaţii din sistem. În acest context, trebuie să fie urgentată achiziţia de tablete pentru elevi şi cadre didactice, precum şi rezolvarea accesului la internet, pentru că sunt şcoli care încă nu au această facilitate. Realitatea este crudă: ne pregătim în multe dintre şcoli de aplicarea scenariului roşu, în care cursurile vor avea loc în sistem online. Am senzaţia însă că guvernanţii se află într-o stare de amorţeală, aflaţi probabil cu gândul doar la alegerile locale şi parlamentare. Nu ne putem bate joc de educaţia copiilor! Pot să înţeleg situaţia anului şcolar trecut, pentru că a fost una fără precedent pentru lumea întreagă şi a apărut peste noapte, dar în multe dintre ţări, responsabilii au învăţat din perioada trecută, nu stau să caute şi acum, letargic, soluţii”, a declarat preşedintele FSLI Simion Hancescu.

Citeşte şi Anunţul oficial al Ministerului Educaţiei! Manualul de limba română pentru clasa a VIII-a va fi publicat joi