Fuia: Telefonul îmi sună de 200 ori pe zi, dacă preferaţi un ministru care să răspundă, nu sunt eu

Preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, i-a reproşat ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, lipsa de comunicare cu agricultorii şi că nu răspunde la telefon, oficialul răspunzând că telefonul îi sună zilnic de peste 200 de ori şi că dacă ar răspunde nu ar avea timp pentru activităţile curente.

RomaniaTV.net
30 mart. 2012, 13:53
Fuia: Telefonul îmi sună de 200 ori pe zi, dacă preferaţi un ministru care să răspundă, nu sunt eu

„Ştim cu toţii că ministerul, aşa cum îi spune şi numele, se ocupă de agricultură. Cel puţin la prima vedere. Şi atunci normal ar fi ca cei care lucrează acolo să se ocupe de toate problemele care sunt în agricultură. Şi aici vine întrebarea: cu ce ocupă dânşii dacă niciodată n-au timp să stea de vorbă cu agricultorii? Tot timpul suntem ocupaţi, facem câte o întâlnire de ochii lumii şi fixăm 20 de minute şi de la intrarea în sală spunem: «haideţi repede, că am o altă întâlnire». (…) Domnule ministru, în afară de faptul că aprecierile sunt bune din partea colegilor, aveţi totuşi o problemă, nu puteţi avea numai calităţi bune: nu prea răspundeţi la telefon”, a declarat vineri preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

În replică, ministrul a afirmat că dacă ar vorbi la telefon nu şi-ar putea exercita atribuţiile.

„Ne-am văzut de patru ori în total într-o lună de zile. Telefonul meu sună de peste 200 de ori pe zi. Şi telefonul e deviat pe birou. Dacă aş vorbi la telefon n-aş face nimic altceva. Dacă preferaţi un ministru care să vă răspundă la telefon şi să nu facă nimic, nu sunt eu acela”, a spus Stelian Fuia.

Ministrul a mai spus, răspunzând altor chestionări din sală, că va onora întâlnirile cu fermierii în măsura în care programul o va permite.

„N-am refuzat nicio întâlnire cu fermierii. Oriunde este planificat şi pot participa, particip. (…) Întotodeauna am fost între fermieri”, a spus oficialul.

Baciu a criticat activitatea ministerului Agriculturii şi lipsa de performanţă şi eficienţă din ultimii 20 de ani.

„Au trecut 20 de ani, au trecut 20 de miniştri la Ministerul Agriculturii, câte unul pe an. Fiecare din ei a venit cu idei care mai de care mai năstruşnice. Persoanele de faţă se exclud. Nu s-a reuşit o strategie măcar de o campanie agricolă în toată această perioadă, s-a mers haotic, s-au cheltuit banii, aşa puţini cum au fost, cu nemiluita, şi total aiurea”, a spus Baciu, menţionând că în ciuda reproşurilor, producătorii nu şi-au pierdut speranţa în capacitatea lui Fuia.

Printre problemele grave din agricultură, şeful LAPAR a menţionat nivelul redus al subvenţiilor, cele mai mici din Europa raportat la suprafaţa ţarii, fărâmiţarea terenurilor, distrugerea sistemului de irigaţii, dificultăţile legate de accesarea fondurilor europene şi cheltuielile ineficiente.

Fuia a afirmat că Ministerul Agriculturii contribuie în fiecare an 1,5 miliarde euro în subvenţii, de la plăţile pe suprafaţă, bani europeni, plăţile complementare şi plăţile la animale.

„În privinţa irigaţiilor, nu cred că îmi puneţi mie în cârcă acum tot ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani”, a spus Fuia.

Oficialul a mai spus că de când a preluat funcţia de ministru, nimeni nu a stat mai mult de zece minute în biroul său.