Fukushima se va desfiinţa în 40 de ani

Desfiinţarea centralei japoneze afectată de un tsunami devastator cauzat de cutremurul apocaliptic din 11 martie va necesita lucrări pe o perioadă de zeci de ani.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 16:40
Fukushima se va desfiinţa în 40 de ani

Guvernul japonez a prezentat miercuri un nou calendar de lucrări la centrala nucleară avariată de la Fukushima, prevăzând desfiinţarea etapizată a acesteia în decurs de 40 de ani, având în vedere starea dezastruoasă în care se află instalaţia şi tehnicile noi de care este nevoie.
„Lucrările vor fi efectuate în mai multe etape”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului Goshi Hosono, însărcinat cu eliminarea consecinţelor accidentului.
Retragerea combustibilului uzat din piscinele de dezactivare urmează să înceapă în aproximativ doi ani şi va dura peste două decenii. În aceeaşi perioadă, în paralel, vor fi consolidate sistemele de răcire ale reactoarelor, piscinelor şi altor instalaţii.Extragerea combustibilului topit din reactoarele 1 şi 3 va începe în aproximativ zece ani şi va dura mai mult de două decenii. În ambele cazuri vor fi necesare tehnici noi, iar cel mai mult va lua dezasamblarea instalaţiei devastate de seism, lucrare ce se va întinde până la 40 de ani, a estimat Hosono.
Guvernul japonez a decretat vinerea trecută oprirea la rece ( menţinerea temperaturii din interiorul reactoarelor sub 100 de grade Celsius şi controlarea emisilor radioactive) a reactoarelor avariate de la Fukushima, o etapă importantă, care marchează stabilizarea instalaţiei şi care deschide perioada de pregătire a dezansamblării.
În paralel cu desfiinţarea progresivă, autorităţile vor fi nevoite să se ocupe, de asemenea, de împrejurimile contaminate şi de populaţia evacuată.