Fumatul este extrem de DĂUNĂTOR pentru OASE şi MUŞCHI. Operaţiile, mai RISCANTE pentru fumători

Fumatul este un obicei extrem de periculos pentru plămâni, însă, potrivit unor cercetări, persoanele fumătoare pot avea mult mai mult de suferit din cauza nicotinei. Fumatul are consecinţe severe şi asupra oaselor, muşchilor şi articulaţiilor. Din această cauză, intervenţiile chirurgicale efectuate de medicul ortoped pot avea rezultate foarte slabe.

23 nov. 2014, 09:03
Fumatul este extrem de DĂUNĂTOR pentru OASE şi MUŞCHI. Operaţiile, mai RISCANTE pentru fumători

„Fumatul este recunoscut drept una dintre cauzele majore de îmbolnăvire ce poate fi prevenită. Majoritatea persoanelor sunt conştiente că fumatul este asociat cu bolile de inimă şi respiratorii, precum şi cu mai multe tipuri de cancer. Cu toate acestea, multe persoane nu ştiu că fumatul are consecinţe extrem de severe şi asupra oaselor, muşchilor şi articulaţiilor, şi că fumatul împiedică adesea obţinerea unor rezultate bune în urma intervenţiilor chirurgicale efectuate de către medicul ortoped„, a declarat Apostolescu Robert Cristian, doctor ortoped.

De asemenea, fumatul are şi efecte nefaste asupra vindecării fracturilor şi plăgilor după intervenţia chirurgicală.

Citeşte şi Vrei să te laşi de fumat? Aceasta este cea mai bună soluţie

„Fumătorii au nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare a oaselor fracturate din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra producerii de celule osoase. De asemenea, rata apariţiei complicaţiilor după intervenţia chirurgicală este mai mare la fumători”, a precizat Apostolescu Robert Cristian.

Printre cele mai cunoscute complicaţii cauzate de fumat se află vindecarea cu dificultate a plăgilor, infecţiile şi rezultatele mai puţin satisfăcătoare în urma operaţiei.

Cercetări privind fumatul şi procedurile ortopedice

În ceea ce priveşte două tipuri specifice de intervenţii (fuziunea lombară şi centura scapulară), rezultatele au fost mult mai bune la persoanele care nu au fumat niciodată sau care au renunţat la fumat decât la fumători.

  • Fumatul şi intervenţia de fuziune lombară

„Intervenţia de fuziune lombară este adesea utilă pentru tratamentul afecţiunilor discale de la nivelul gâtului şi în zona lombară. Două sau mai multe oase mici ale coloanei vertebrale sunt „sudate” cu grefe osoase şi dispozitive interne precum bare metalice. Succesul acestei intervenţii depinde de cât de bine se vindecă oasele pentru a forma o unitate solidă. O intervenţie de succes poate reduce durerea şi îmbunătăţi capacitatea pacientului de a desfăşura activităţi zilnice”, explică medicul ortoped.

Citeşte şi Vrei să te laşi de fumat? Iată ce se întâmplă la 20 minute după ce renunţi la acest obicei

Conform studiilor privind fuziunea lombară la nivelul zonei lombare, rata de succes a fost de 80% – 85% la nefumători sau persoane care au renunţat la fumat după intervenţie, iar aceasta a scăzut la 73% pentru fumători. Un alt studiu privind fuziunea lombară la nivelul gâtului a relevant o rată de succes de 81% la nefumători, faţă de doar 62% la fumători.

  • Fumatul şi intervenţia de centură scapulară

„Fumatul are, de asemenea, un impact negativ asupra intervenţiilor care afectează muşchii, precum centura scapulară. Un studiu a comparat rezultatele a 235 pacienţi trataţi la două instituţii medicale diferite. Rezultatele nefumătorilor au fost sensibil mai bune decât cele are fumătorilor. Nefumătorii s-au confruntat cu o durere mai redusă şi un grad mai ridicat al funcţionalităţii după intervenţie decât fumătorii. Rezultate bune sau excelente au fost înregistrate la 84% dintre nefumători şi doar 35% dintre fumători”, a precizat medicul Apostolescu Robert Cristian.

Conform cercetătorilor, şansele de rezultate îmbunătăţite în urma intervenţiei chirurgicale se îmbunătăţesc considerabil la pacienţii nefumători sau cei care au renunţat la fumat.

Citeşte şi Vrei să te laşi de fumat? Iată prin ce schimbări vei trece