Fumul provocat de incendiile din Australia ar putea face înconjurul lumii

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a informat, marţi că fumul provocat de incendiile care afectează de săptămâni bune Australia, deja a fost detectat pe celălalt mal a Pacificului, în America de Sud. Fumul ar putea face înconjurul lumii, relatează EFE.

RomaniaTV.net
07 ian. 2020, 18:01
Fumul provocat de incendiile din Australia ar putea face înconjurul lumii

„Sateliţi ai Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA arată că fumul, deja vizibil în Chile şi Argentina, este pe cale să dea ocol Pământului”, a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis.

Incendiile din Australia au provocat moartea a peste 20 de persoane, au distrus sute de case şi au generat pierderi economice grave. De asemenea, foarte grav, incendiile sunt cauza deteriorării calităţii aerului, iar aceasta constituie „o ameninţare pentru sănătate”, informează sursa citată. Fumul degajat de incendii are impact asupra sănătăţii unor persoane sensibile: copii, femei însărcinate şi vârstnici. De asemenea, pot fi afectați pacienţii cu boli respiratorii şi cardiace, a precizat la conferinţa de presă de la Geneva şi purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Fadela Chaib.

Incendiile din Australia „provoacă distrugeri uriaşe vieţii sălbatice, ecosistemelor şi mediului înconjurător”, a precizat Clare Nullis, care a subliniat că, deși temperaturile au înregistrat o ușoară scădere, ce este mai rău încă nu a venit, pentru că vara din emisfera sudică este abia la început.

Purtătoarea de cuvânt a OMM a explicat că, deşi schimbările climatice nu sunt singura cauză a unor incendii, favorizate de o vreme deosebit de uscată, încălzirea globală joacă „fără îndoială” un rol în situaţia catastrofală din Australia.

 

Citește și:

Incendiile de vegetaţie din Australia: trei acuzaţi, judecaţi în instanţă