Fundaţia lui Tony Blair a scos bani din acte de caritate. ROMÂNIA a fost şi ea vizată

Fundaţia religioasă creată de fostul premier britanic Tony Blair, 'Tony Blair Faith Foundation', este investigată de Charity Commission, autoritate a guvernului de la Londra, după ce un fost angajat al fundaţiei s-a plâns că aceasta pune interesele lui Blair înaintea scopurilor caritabile, unele dintre aceste interese vizând şi România, relatează luni site-ul civilsociety.co.uk.

04 aug. 2014, 18:15
Fundaţia lui Tony Blair a scos bani din acte de caritate. ROMÂNIA a fost şi ea vizată

Fundaţia lui Blair s-a îndepărtat de scopurile caritabile şi i-a protejat interesele fostului premier britanic Tony Blair,  inclusiv în România, a dezvăluit un fost angajat al acestei fundaţii, relatează site-ul civilsociety.co.uk, citată de Agerpres.

Într-un articol publicat în Daily Mail, fostul administrator al website-ului fundaţiei, Martin Bright, scrie că deşi Tony Blair este doar iniţiatorul acesteia şi el nu ar fi trebuit să aibă vreun rol executiv, ‘de la început a fost evident că prezenţa sa preţioasă era de neevitat. El era principala atracţie pentru potenţialii finanţatori şi reputaţia lui trebuia protejată cu orice preţ’, explică fostul angajat al fundaţiei lui Blair.

Am tratat cu mare grijă interesele lui Blair în Kazahstan, România şi în statele din Golf‘, adaugă Bright, fără să ofere însă detalii. ‘Relatările că el ar putea consilia noul guvern egiptean au fost un coşmar’, continuă fostul salariat al fundaţiei create de Tony Blair. Martin Bright a fost angajat în această fundaţie pentru a pune la punct un website de religie şi geopolitică, dar el şi-a dat demisia după numai cinci luni.

Un alt element care i s-a părut suspect a fost numărul de cinci specialişti în comunicare, pe care-l consideră prea mare pentru dimensiunea unei asemenea fundaţii. ‘Pierdeam foarte mult timp la şedinţe pentru a ne asigura că pe site nu apare ceva ce l-ar putea deranja pe Blair’, îşi mai aminteşte el.

În urma acestui articol, purtătoarea de cuvânt a Charity Commission a declarat că acest organism cercetează dacă cele menţionate de Martin Bright ridică semne de întrebare asupra respectării legii de către respectiva fundaţie, precizând însă că nu este vorba despre o investigare a acesteia.

Tony Blair Faith Foundation a fost creată în anul 2008 cu scopul declarat de a promova cooperarea religioasă, printre proiectele sale numărându-se un program şcolar global şi realizarea de analize cu privire la rolul religiei în conflicte. În anul fiscal 2013 ea a raportat venituri de 1,3 milioane de lire sterline şi a avut 30 de angajaţi.