Fundaţia ministrului Borbely, finanţată cu bani de la stat

Fundaţia Culturală "Dr. Bernady Gyorgy", condusă de ministrul Laszlo Borbely, a luat, în ultimii cinci ani, finanţări nerambursabile de la stat, scrie ziarul "Ring".

RomaniaTV.net
15 dec. 2011, 09:50
Fundaţia ministrului Borbely, finanţată cu bani de la stat

Conform ziarului Ring, citat de Mediafax, în acest an, fundaţia a obţinut de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) finanţări nerambursabile de aproximativ 5.500 de euro.

DRI, aflat în subordinea primului-ministru şi finanţat din bugetul Secretariatului General al Guvernului, a încheiat şi în 2010 un contract de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Autonomia culturală pentru minorităţi, o rezolvare?”, al Fundaţiei „Dr. Bernady Gyorgy”.

Valoarea contractului s-a ridicat la aproximativ 8.600 de euro. În plus, ONG-ul a primit, de la buget, alţi aproximativ 8.100 de euro în 2009, notează ziarul.

Potrivit acestei surse, în 2006, două proiecte ale ONG-ului lui Borbely au primit finanţare de la DRI, însă sumele nu au fost făcute publice pe site-ul instituţiei.

Un an mai târziu, fundaţia a semnat un contract de finanţare nerambursabilă de aproximativ 14.000 de euro. În 2008, DRI a sprijinit financiar de două ori fundaţia ministrului Borbely – un contract i-a adus aproximativ 2.400 de euro, în timp ce valoarea celuilalt nu se cunoaşte.

Aceste contracte nu figurează în declaraţiile de interese ale ministrului, mai scrie ziarul citat.

Borbely face precizări

Ministrul Laszlo Borbely spune însă că este vorba de o dezinformare, de „un balon care a fost direcţionat fără a aştepta răspunsul de la noi”.

Borbely a explicat că „Dr. Bernady Gyorgy” nu este fundaţia lui. El este doar preşedinte şi nu primeşte nici un ban pentru că deţine această funcţie.

Ministrul a arătat că fundaţia există din 1991 şi, conform prevederilor legale, „nu de azi de ieri, ci de 13-15 ani”, organizează anual un seminar pentru relaţii interetnice.

El a precizat că fundaţia primeşte bani şi de la DRI, dar şi din alte fonduri care stau la dispoziţia fundaţiilor.