Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie

Funeraiile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, de la ora 10.00 GMT (13:00 în România), a transmis cel mai înalt oficial din Marea Britanie care se ocupă cu ceremoniile de stat.

10 sept. 2022, 19:48
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani de domnie.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a va fi luat de la Castelul Balmoral din Scoția și dus la Edinburgh, duminica aceasta, iar marți va fi adus la Londra. Va fi depus ulterior la Westminster Hall, începând de miercuri și până în dimineața înmormântării, care va avea loc la biserica Westminster Abbey din Londra.

„Ne vom îndeplini datoria în următoarele zile cu inima îndurerată, dar și cu cea mai fermă hotărâre de a asigura un rămas bun cum se cuvine unei dintre figurile definitorii ale vremurilor noastre”, a declarat Edward Fitzalan-Howard, duce de Norfolk.

Elisabeta a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii şi o prezenţă impunătoare pe scena globală timp de 70 de ani, s-a stins din viață joi, după ce starea ei de sănătate s-a deteriorat.

Charles al III-lea a fost proclamat rege al Marii Britanii, la două zile după moartea reginei Elisabeta a II-a

Sâmbătă, la două zile de la decesul suveranei, Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii, în timpul ceremoniei Consiliului de Succesiune, care a avut loc la Palatul St. James din Londra.

Membrii Parlamentului britanic au depus sâmbătă după-amiază, în Camera Comunelor, jurământul de credință față de Regele Charles al III-lea.

„Jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincios și voi purta o loialitate adevărată Majestății Sale Regele Charles, moștenitorilor și succesorilor săi, conform legii. Așa să-mi ajute Dumnezeu”, au afirmat parlamentarii.

Printre participanții la ceremonie s-au numărat actualul premier britanic Liz Truss, liderul opoziției Keir Starmer și fostul premier Theresa May.

Citește și Moştenirea fabuloasă primită de Prinţul William după moartea Reginei Elisabeta şi preluarea tronului de către Regele Charles al III-lea