Funeriu: Nu poţi să ai bacalaureat de frizerie, după cum nu poţi avea doctorat de tinichigerie

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, o acuză pe Ecaterina Andronescu de faptul că încearcă să promoveze "un bacalaureat second hand". Funeriu a declarat, pentru RFI, că ne se poate certifica o calificare profesională prin intermediul unei diplome de bacalaureat. Afirmaţiile fostului ministru survin la o zi după ce preşedintele Băsescu a cerut Parlamentului să reexamineze legea prin care este introdus bacalaureatul profesional.

RomaniaTV.net
10 oct. 2012, 08:11
Funeriu: Nu poţi să ai bacalaureat de frizerie, după cum nu poţi avea doctorat de tinichigerie

Daniel Funeriu a spus că elevii care au absolvit liceele industriale, dar nu au reuşit să ia examenul de bacalaureat, au primit un certificat de calificare profesională, caz în care introducerea bacalaureatului profesional va decredibiliza diplomele de bac pe plan internaţional.

„Toţi aceşti elevi au la această oră certificatul de calificare profesională, lucru puţin ştiut. Altfel spus, un elev care termină liceul, un liceu tehnologic are o diplomă de certificare a calificării profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu şi aşa mai departe. Or nu poţi să certifici prin bacalaureat o calificare profesională, de exemplu bacalaureat de frizerie, tot aşa cum nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie, poţi să ai un doctorat de studiul materialelor, dar nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie!”, a afirmat Funeriu.

Acesta o invită pe Ecaterina Andronescu să intre în contemporaneitate şi să renunţe la ideea bacalaureatului profesional.

„Mi-aş dori foarte mult ca doamna Andronescu să decidă în sfârşit că vrea să fie contemporană cu noi, contemporană cu anul 2012. Să ne înţelegem, nu cred că cineva în România te mai angajează astăzi doar pentru că ai o diplomă fără valoare. Dacă urmezi logica doamnei Andronescu, înţelegi aşa: avem 120-130 de mii de copii care n-au luat bac-ul pentru că n-au învăţat, toţi aceşti copii au un certificat de competenţă profesională, pentru că au învăţat ceva la liceu şi acum, pentru că n-au învăţat, să le dăm bacalaureatul”, susţine democrat-liberalul.

Daniel Funeriu declară că „acceptarea modificării modului de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după începerea anului şcolar doar pentru că avem campanie electorală în acest an nu putea să fie sustenabilă. Dacă dvs. cunoaşteţi vreo ţară din Europa, care a modificat modul de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după ce a început anul şcolar, vă rog să-mi spuneţi, pentru că eu nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva în ultimii 40 de ani în Europa”.

Fostul ministru a precizat că susţine decizia preşedintelui Traian Băsescu de a cere reexaminarea legii arătând că implementare acesteia va face ca absolvenţii liceelor să primească diplome fără valoare. „Nu este nici un motiv pentru care să existe un astfel de tip de Bacalaureat second-hand (…). Această lege nu este nici oportună şi nici corectă, pentru că ar bulversa tot acest sistem de recunoaştere a diplomelor”, a conchis Daniel Funeriu.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis, marţi, în Parlament Legea care introduce Bacalaureatul profesional. Şeful statului  cere reexaminarea legii susţinând că insuficienta reglementare a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor. Băsescu spune că legea „nu este oportună” şi poate genera „instabilitate și impredictibilitate”.