Furnicile pot detecta cancerul în organism după mirosul urinei. Insectele ar putea fi folosite ca o metodă de identificare a bolii

Oamenii de știință au descoperit că furnicile pot detecta cancerul după mirosul urinei, acestea putând fi folosite ca modalitate de identificare a bolii.

25 ian. 2023, 17:05
Furnicile pot detecta cancerul în organism după mirosul urinei. Insectele ar putea fi folosite ca o metodă de identificare a bolii
Furnicile pot mirosi cancerul din urină

Mai multe tipuri de cancer modifică mirosul urinei, însă experții au descoperit că furnicile au capacitatea de a detecta acest lucru.

Potrivit oamenilor de știință, aceste insecte ar putea fi folosite ca o modalitate de a identifica cancerul la pacienți, potrivit Independent. Profesorul Patrizia d’Ettorre, de la Universitatea Sorbona Paris Nord din Franța, autorul studiului, a declarat:

„Furnicile pot fi folosite ca bio-detectoare pentru a diferenţia persoanele sănătoase de cele purtătoare de tumori. Ele sunt uşor de antrenat, învaţă repede, sunt foarte eficiente şi nu sunt costisitoare de întreţinut”.

Citește și: Unghiile cu gel vă pot îmbolnăvi de cancer. Cum vi se poate modifica AND-ul şi ce mutaţii pot să apară

Cercetarea s-a bazat pe un studio anterior al profesoarei d’Ettorre și al colegilor săi, în care au arătat că furnicile sunt capabile să adulmece celulele canceroase umane cultivate în laborator.

Pentru acest studiu, experții au expus 70 de furnici din specia Formica fusca la mostre de urină de la șoareci cu și fără tumori. După doar trei încercări, furnicile au putut face diferența între mirosul de urină al șoarecilor sănătoși și cel al șoarecilor purtători de tumori.

Potrivit cercetărorilor, acest lucru este posibil pentru că furnicile au un sistem olfactiv extrem de sensibil.

„Le-am antrenat cu ajutorul învăţării asociative să asocieze un anumit miros – cancer – cu o recompensă şi, după foarte puţine încercări, au învăţat asocierea. Am demonstrat că furnicile pot discrimina urina şoarecilor sănătoşi de urina şoarecilor purtători de tumori. Acest lucru este mai asemănător cu o situaţie din viaţa reală decât utilizarea celulelor canceroase cultivate. Am fost surprinşi de cât de eficiente şi de fiabile sunt furnicile”, a declarat prof. d’Ettorre.

Citește și: Pericolul imens din mâncarea reîncălzită. Alimentele care devin cancerigene

În următoarele etape, cercetătorii vor să vadă dacă furnicile pot face același lucru și cu urina umană. Studiile anterioare au arătat că și câinii pot detecta cancerul din mirosul urinei, dacă sunt antrenați în acest sens.

Nasul uman nu este capabil să capteze mirosul de cancer din urină.