Unghiile cu gel vă pot îmbolnăvi de cancer. Cum vi se poate modifica AND-ul şi ce mutaţii pot să apară

Dispozitivele de uscare a lacului de unghii cu raze UV, celebrele lămpi folosite în toate saloanele de manichiură, dar și de multe dintre femei, acasă, pot duce la mutații cancerigene la nivelul mâinilor.

21 ian. 2023, 21:08
Unghiile cu gel vă pot îmbolnăvi de cancer. Cum vi se poate modifica AND-ul şi ce mutaţii pot să apară
Unghiile cu gel vă pot îmbolnăvi de cancer. Cum vi se poate modifica AND-ul şi ce mutaţii pot să apară

Unghiile cu gel vă pot îmbolnăvi de cancer. Cercetătorii vin cu informații îngrijorătoare privind efectele grave pe care le poate avea banala manichiură cu gel asupra sănătății.

Spre deosebire de cea clasică, făcută cu ojă, manichiura cu gel rezistă până la patru săptămâni, acesta fiind motivul principal pentru care a urcat atât de rapid în preferințele femeilor. Mai mult decât atât, manichiura rămâne impecabilă până la finalul perioadei, neexistând probleme precum oja sărită sau exfolierea unghiei. Rezistența manichiurii cu gel se datorează folosirii lămpii cu radiații UV, care permite uscarea și fixarea pe unghie a gelului folosit. Radiațiile UV, însă, nu sunt nici pe departe inofensive, ci reprezintă principala cauză a apariției cancerului de piele.

Citeşte şi: Pericolul imens din mâncarea reîncălzită. Alimentele care devin cancerigene

„Dacă ne uităm la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără niciun motiv de îngrijorare. Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat până acum aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular”, a declarat Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie și medicină celulară și moleculară la UC San Diego, potrivit Daily Mail.

Există și situații în care sensibilitatea unei persoane la radiațiile UV este mai mare, iar pielea este astfel și mai agresată. Unele femei trebuie să fie și mai precaute, întrucât sensibilitatea la radiațiile solare a pielii este mai mare dacă:

  • iau anticoncepționale orale;
  • li s-a recomandat un tratament medicamentos pe bază de estrogen sau se află pe tratament cu antibiotice;
  • folosesc loțiuni de corp și alte produse cosmetice parfumate și pe bază de substanțe care agresează pielea;
  • își administrează unele suplimente alimentare pe bază de sunătoare.

Citeşte şi: Carne cu nitriţi în magazine. Riscul de a duce la cancer este „clar”, susţin cercetătorii. Studiul care a băgat panică în Europa

Doza de ultraviolete pe care o primești în timpul unei manichiuri cu gel este mică, dar este intensă. De-a lungul timpului, această expunere intensă se poate acumula și cauza leziuni cutanate. Pentru mulți pacienți, unghiile cu gel le pot schimba viața.