Furnizorul de energie care a anunțat că va crește prețul de 10 ori după expirarea plafonării. Ce spun experții

Există furnizori de energie care se pregătesc deja să profite de pe urma incertitudinilor de pe piață în urma expirării plafonării prețurilor. Unul dintre aceștia a venit cu un preț gigantic, de 7 lei/kWh sau 7.000 de lei/MWh, care ar urma să fie în vigoare după ce prețul plafonat nu se va mai aplica în oferta sa făcută clienților casnici.

09 feb. 2024, 17:46
Furnizorul de energie care a anunțat că va crește prețul de 10 ori după expirarea plafonării. Ce spun experții

Un comunicat emis de compania Getica 95, controlată de omul de afaceri Viorel Tudose, arată că, odată ce măsura plafonării prețului energiei nu va mai fi în vigoare, adică din luna aprilie a anului 2024, prețul kilowattului practicat de companie va fi de 7 lei.

“Pentru înlăturarea oricăror neînțelegeri ulterioare, preţul energiei electrice active este valabil si aplicabil EXCLUSIV pe perioada de aplicare a prevederilor OUG nr. 27/18.03.2022 cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost modificată și completată prin O.U.G 119/2022 și Legea 357/2022 de aprobare și completare a O.U.G 119/2022. Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, Pretul energiei electrice active se stabileste conventional la nivelul a 7 lei/kWh (pretul energiei electrice active fara TG), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți”, se arată în comunicat.

Experţii îi sfătuiesc pe români ca în perioada aceasta să fie atenţi la ce oferte primesc din partea furnizorilor şi să alegagă doar tarife apropiate de cele compensate sau să schimbe furnizorul.

Citește și: Schimbări la RCA: Se scumpesc polițele dacă conduci mașina soției/soțului fără declarație, cum vor fi recompensați șoferii „cuminți”

Într-o intervenție la Digi 24, redactorul șef al Economica.net, Mihai Nicuț, a declarat că, în acest moment, prețul energiei pe burse este apropiat de cel plafonat, deci consumatorii trebuie doar să găsească oferta potrivită lor.

„Sunt furnizori care spun doar că prețul se va modifica, dar nu spun și cum, sunt alți furnizori care spun că prețurile se vor modifica în funcție de cotația pieței spot din luna precedentă, piața pentru ziua următoare, este singura piață care mai funcționează în România, cea în care se vinde curent de pe azi pe mâine.”, a spus acesta.

Până în martie anul viitor, prețurile sunt plafonate. 68 de bani pentru consumul de până în 100 de kwh, 80 de bani între 100 și 255 kwh/lună și 1,3 lei pentru un consum de peste 300 de kwh/lună.

Prețul este plafonat nu doar pentru consumatori, ci și pentru furnizori. Valoarea unui megawatt pe piața angro este în momentul de față plafonat la suma de 450 de lei. Pe lângă prețul de achiziție, în factura la energie se regăsesc și taxele aferente.

Citește și: EXCLUSIV Înregistrare cutremurătoare! Frauda uriașă din mediul online. Entități financiare suspecte îi ademenesc pe potențialii investitori cu dobânzi lunare de 40%