Ciclon periculos peste Europa după furtuna Chiara. Meteorologii anunţă fenomene extreme inclusiv în România

Iarna aparent blândă de care a avut parte în acest an Europa ne aduce episoade de vreme severă în februarie, chiar extremă în unele zone. Nici nu a trecut bine furtuna Chiara, că o alta se întrevede la orizont. Meteorologii anunţă fenomene extreme inclusiv în România. 

12 feb. 2020, 13:39
Ciclon periculos peste Europa după furtuna Chiara. Meteorologii anunţă fenomene extreme inclusiv în România

Meteorologii vest-europeni avertizează că începând de joi 13 februarie vom avea parte de cel mai intens ciclon extra-tropical al sezonului. Potrivit graficelor, acesta traversează Atlanticul de Nord, astfel că cele mai afectate vor fi Irlanda, Marea Britanie şi vestul Peninsulei Scandinave.

Valorile acestui nou val, corelate cu oscilaţia Arctică şi cea Nord-Atlantică aflate la valori record, vor conduce către un episod de vreme severă, anunţă specialiştii. Cele mai rele manifestări ale vremii vor fi resimţite în cursul zilelor de joi şi vineri, când vântul va sufla deosebit de violent, cu viteze de 200 km/oră.

Graficul vitezei vântului:

Şi în România vremea se schimbă. De joi apar precipitaţii slabe – ziua sub formă de ninsoare la munte și mixte în nord și centru, iar noaptea predominant sub formă de ploaie în vest și nord-vest. Izolat vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste, iar local și temporar, în prima parte a intervalului, în centru, est și sud-est, iar noaptea în nord-vest. Temperaturile maxime, mai ridicate decât mediile multianuale, se vor încadra între 2 și 14 grade, iar cele minime între -10 grade în depresiunile din estul Transilvaniei și 4…5 grade în zona deluroasă a Banatului.

ÎN  BUCUREŞTI, cerul va fi mai mult senin, iar vântul, în general moderat ziua, va slăbi treptat în intensitate pe parcursul nopții. Temperatura maximă va fi de 11…12 grade, iar cea minimă de -3…-1 grad, ușor mai coborâtă în zona preorășenească.