Furtuna Eta a provocat deja zeci de morţi. 50 de persoane au pierit numai în Guatemala, după o uriaşă alunecare de teren

Furtuna Eta a provocat joi noi inundaţii în America Centrală, unde bilanţul deceselor a ajuns la cel puţin 77, deşi autorităţile estimează că ar putea fi mult mai mare. Numai în Guatemala 50 de persoane au murit în urma unei imense alunecări de teren care le-a îngropat casele în noroi.

06 nov. 2020, 08:18
Furtuna Eta a provocat deja zeci de morţi. 50 de persoane au pierit numai în Guatemala, după o uriaşă alunecare de teren

Eta a atins ţărmul cu puterea unui uragan marţi, pe teritoriul Nicaragua, după care a pătruns în Honduras miercuri, retrogradată la rangul de depresiune tropicală. Cele 27 de decese au fost înregistrate în Honduras, Guatemala, Panama, Costa Rica şi Nicaragua.

Preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a spus că alte 50 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce 25 de case s-au prăbuşit sub o alunecare masivă de teren produsă în San Cristobal Verapaz, în regiunea centrală a ţării. Nivelul apelor a urcat deja peste cel înregistrat în timpul uraganului Mitch din 1998, care a dus la moartea a cel puţin 9.000 de persoane pe teritoriul Americii Centrale, a precizat administraţia prezidenţială pe Twitter.

Citeşte şi IMAGINI ŞOCANTE. Alunecare de teren la Azuga, 150 de persoane au fost evacuate. Momentul prăbuşirii a fost filmat VIDEO

Preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a decretat starea de urgenţă în nouă regiuni, spunând că oamenii sunt salvaţi ”din copaci şi de pe acoperişurile caselor”. În Puerto Barrios, pe coasta estică, în decursul a zece ore a căzut o cantitate de precipitaţii similară cu cea corespunzătoare unei luni întregi în această perioadă a anului, potrivit preşedintelui. Circa 60% dintre cei 100.000 de rezidenţi ai oraşului au locuinţele inundate.

Eta se îndreaptă spre insulele din Caraibe

Un număr de 13 persoane şi-au pierdut viaţa în Honduras în alunecări de teren sau după ce au fost luate de curenţi în timpul inundaţiilor, au precizat inspectorul general al departamentului de pompieri, Marco Antonio Artica, şi reprezentanţi ai poliţiei. În Panama, au murit cinci persoane în timpul inundaţiilor şi alunecărilor de teren din provincia Chiriqui, a precizat guvernatorul acesteia, Juan Carlos Munoz.

Potrivit prognozelor, Eta ar urma să se intensifice din nou în timp ce se îndrepta vineri către Marea Caraibilor. „Precipitaţiile vor duce la viituri catastrofale, care pot pune vieţile oamenilor în pericol, alături de alunecări de teren în regiunile înalte din America Centrală„, a precizat Centrul Naţional pentru Uragane din SUA. „Viituri şi revărsări de râuri semnificative şi periculoase s-ar putea produce în Insulele Cayman şi Cuba„, a avertizat acesta.