FURTUNĂ în Dolj: Sute de persoane lăsate fără curent electric, acoperişurile unor case au fost luate de vânt

Acoperişurile unor case au fost luate de vânt, iar culturile de legume au fost distruse, vineri seară, în urma unei furtuni violente care s-a abătut asupra unor localităţi din judeţul Dolj. 500 de persoane au rămas pe întuneric din cauza vijeliei care a rupt firele electrice.

13 sept. 2013, 18:53
FURTUNĂ în Dolj: Sute de persoane lăsate fără curent electric, acoperişurile unor case au fost luate de vânt

Vântul puternic şi grindina au distrus culturile de legume şi au avariat acoperişurile unor case din satele doljene Răcarii de Jos, Tatomireşti şi Bărdeşti, unele acoperişuri fiind smulse de vânt şi doborâte la pământ, scrie Mediafax.

„O adevărată tornadă a provocat pagube considerabile la noi în comună. Acoperişurile a aproximativ şase case au fost distruse parţial sau în totalitate, au căzut peste reţele elctrice şi de telefonie. Până şi acoperişul bisericii din Răcarii de Jos a fost afectat, iar mai mulţi castani foarte înalţi au fost scoşi din rădăcini şi au căzut peste căile de acces. Am intervenit cu utiljale din cadrul primăriei şi am eliberat drumurile, iar în cazul caselor rămase fără acoperişuri i-am îndrumat pe oameni, întrucât sunt obligaţi prin lege să aibă asigurare la case, către societăţile de asigurare”, a declarat Ion Răcăreanu, primarul din Brădeşti.

Vijelia a lăsat zeci de familii fără agoniseala din timpul verii, în condiţiile în care furtuna a distrus în totalitate culturile de varză, ardei sau roşii din peste 20 de gospodării.

„Nu se mai alege nimic din ele. Distruse, complet distruse. A bătut piatră foarte mare, dar nu a bătut mult, câteva minute, dar a făcut prăpăd”, a declarat Marioara Dincă, o pensionară din Răcarii de Jos.

Cu excepţia unei singure case, care se afla în construcţie, celelalte gospodării afectate au fost asigurate, astfel că oamenii trebuie să se îndrepte spre societăţile de asigurare pentru a-şi recupera banii şi pentru a-şi reface casele.

Mai mult, ploile de toamnă au creat probleme grave în mai multe judeţe din Moldova şi Dobrogea. După ce o viitură violentă a măturat mai multe localităţi din Galaţi, ploile torenţiale au creat pagube însemnate şi în judeţele Vaslui, Tulcea şi Suceava. Bilanţul potopului este dramatic: nouă persoane şi-au pierdut viaţa, 22 de localităţi au fost afectate de ploi şi peste 2.400 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, şi un cod galben şi unul portocaliu de ploi însemnate cantitativ, valabile în sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia.