Ciclon în Golful Mexic: vânturi puternice şi ploi abundente, prognozate de meteorologi

O furtună care se îndreaptă spre zona americană a Golfului Mexic are şanse mari să se transforme luni seară într-o furtună tropicală, care va genera ploi abundente, vânturi puternice şi valuri periculoase, au anunţat reprezentanţii National Hurricane Center (NHC), citaţi de Agerpres.

RomaniaTV.net
03 sept. 2018, 13:13
Ciclon în Golful Mexic: vânturi puternice şi ploi abundente, prognozate de meteorologi

Specialiştii se aşteaptă ca furtuna să treacă peste arhipelagul Florida Keys luni la prânz (ora locală, n.r.) şi ar putea să devină un ciclon tropical până în noaptea de luni spre marţi, cu vânturi care vor atinge viteze de cel puţin 63 kilometri pe oră, potrivit NHC.

Dacă se va întâmpla astfel, fenomenul meteorologic va primi denumirea de „Furtuna Tropicală Gordon”, au anunţat meteorologii de la National Weather Service din Statele Unite.

Furtuna, denumită deocamdată „Potenţialul Ciclon Tropical Şapte”, urmează o traiectorie care îi va permite să se abată asupra unor zone aflate la graniţa dintre statele americane Florida şi Alabama până marţi seară, cu precipitaţii care vor ajunge la 200 de mililitri pe metru cub.

Furtuna a trecut la o distanţă de 96 de kilometri sud-est faţă de localitatea Marathon din statul Florida luni dimineaţă, la ora locală 05:00, generând vânturi care au atins viteza de aproximativ 50 de kilometri pe oră.

O alertă de furtună tropicală a fost emisă pentru zone largi din Golful Mexic, din Florida şi până pe coastele statelor americane Alabama, Mississippi şi Louisiana, au precizat specialiştii de la NHC.

„Această furtună ar putea să provoace viituri”, au adăugat aceiaşi specialişti americani, al căror centru (NHC) se află în Miami.

John Bel Edwards, guvernatorul de Louisiana, a anunţat luni că a decis să activeze Echipa pentru Situaţii de Criză, ca măsură de precauţie.

Rick Scott, guvernatorul statului Florida, a cerut locuitorilor acestui stat american să rămână vigilenţi.

Anul trecut, mai multe uragane s-au abătut asupra statelor Texas, Florida şi Puerto Rico, provocând mii de decese, pagube materiale estimate la sute de miliarde de dolari, întreruperi masive ale aprovizionării cu electricitate şi au avariat sute de mii de structuri.