Furtuna tropicală Conson a lăsat în urmă 14 morţi, în Filipine. Ţara e ameninţată acum de rafalele de 230 km/oră ale taifunului Chanthu VIDEO

Cel puţin 14 persoane au murit şi şapte sunt date dispărute după trecerea furtunii tropicale Conson, care a afectat la începutul acestei săptămâni zona centrală a arhipelagului filipinez, în timp ce autorităţile locale se pregătesc pentru sosirea taifunului Chanthu, aşteptat să ajungă vineri în nordul ţării.

10 sept. 2021, 10:21
Furtuna tropicală Conson a lăsat în urmă 14 morţi, în Filipine. Ţara e ameninţată acum de rafalele de 230 km/oră ale taifunului Chanthu VIDEO

Centrul Naţional pentru Managementul Dezastrelor (NDRRMC) a informat în ultimul său buletin că pe lângă cele 14 victime cel puţin alte 20 de persoane au fost rănite de furtuna Conson, care a provocat distrugeri pentru mai mult de 6.400 de case şi a avariat 150 de drumuri în timpul trecerii sale deasupra arhipelagului filipinez.

Conson, care a afectat aproape 110.000 de persoane, a obligat 12.000 de locuitori să se refugieze în centre de adăpost şi a provocat pagube estimate la 250 de milioane de pesos filipinezi (5,1 milioane de dolari), potrivit informaţiilor publicate de NDRRMC.

Între timp, autorităţile filipineze au emis o nouă alertă înainte de sosirea taifunului Chanthu, însoţit de vânturi care suflă cu 185 km/h şi de rafale de până la 230 de km/h. Chanthu va afecta în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă partea nordică a insulei Luzon, potrivit serviciului meteorologic din această ţară.

Potrivit prognozelor, Chanthu va genera ploi abundente şi valuri de până la cinci metri înălţime, iar pescarii au fost sfătuiţi să nu iasă pe mare. Chanthu urmează să treacă prin proximitatea provinciei Cagayan, unde va aduce precipitaţii importante şi ”uneori torenţiale”, înainte de a se îndrepta spre Taiwan, o insulă aflată la nord de acea provincie filipineză.

Citeşte şi China, devastată de un taifun castrofal. Dezastrul natural a spulberat orașul Shanghai. Imagini apocaliptice VIDEO

În regiunile cele mai vulnerabile, reprezentanţii Protecţiei Civile locale au recomandat evacuarea ”tuturor celor care locuiesc în construcţii uşoare”.

Arhipelagul Filipine este lovit, în medie, de 20 de cicloane tropicale în fiecare an. Cel mai puternic taifun care a lovit ţara a fost Haiyan, care a lăsat în urmă peste 6.300 de morţi şi peste 4 milioane de persoane strămutate, în noiembrie 2013.


loading...
Partenerii noștri