Furtuna tropicală Franklin, din Mexic, se transformă în uragan

Furtuna tropicală Franklin a fost ridicată miercuri la rang de uragan de categoria 1 deasupra Golfului Mexicului, ceea ce a determinat autoritățile mexicane să ia măsuri preventive înainte ca Franklin să lovească zonele de coastă, în termen de câteva ore.

10 aug. 2017, 05:27
Furtuna tropicală Franklin, din Mexic, se transformă în uragan

Franklin este primul uragan al sezonului 2017 în Oceanul Atlantic, potrivit ultimului raport al Centrului național al uraganelor (NHC) cu sediul la Miami, în Florida. La ora 03.00 GMT, acesta se afla la 110 km de portul Veracruz, în estul Mexicului, și se de plasa cu 20 km/h, fiind însoțit de rafale de vânt de până la 140 km/h.

Furtuna Franklin a ajuns marți în apele Golfului Mexic după ce a traversat peninsula Yucatan. Ea a fost însoțită de ploi puternice care au lovit stațiunile balneare din Marea Caraibelor fără a provoca pagube sau victime.

Autoritățile mexicane se tem că Franklin, devenit uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson — care are cinci în total—, va lovi litoralul între orașele Tuxpan și Veracruz, cu valuri care pot atinge până la opt metri înălțime, potrivit Agerpres.

Cu titlul preventiv, școlile au fost închise miercuri, în timp ce activitățile turistice și de navigație au fost suspendate la Veracruz. „În jur de 90 de localități și peste două milioane de persoane sunt situate în această zonă”, a declarat Yolanda Baizabal, secretar pentru protecție civilă în Veracruz.
Franklin ar urma să fie însoțit de ploi torențiale, în special la Veracruz și în statele vecine Puebla și Hidalgo.

Asta ar putea duce la alunecări de teren, potrivit lui Luis Felipe Puente, coordonator național al Protecției civile, precizând că peste 3.000 de adăposturi temporare au fost înființate în aceste state. După ce va lovi coastele, Franklin ar urma să slăbească în intensitate și să se disipeze în noaptea de joi spre vineri, îndreptându-se spre centrul și vestul Mexicului, potrivit Agerpres.

Din cauza poziției sale geografice și a întinderii litoralului său, atât la oceanul Pacific, cât și la Atlantic, Mexicul este una dintre țările cele mai afectate de uragane, fiind lovită în fiecare an de cel puțin zece fenomene climatice de acest tip. Sezonul uraganelor din 2016 a fost cel mai activ din 2012, formându-se 15 furtuni tropicale, printre care șapte uragane, din care patru de mare putere.