Furtună violentă în Brazilia: cel puţin 44 de morţi

O furtună violentă, însoţită de căderi record de precipitaţii sub formă de ploaie, s-a înregistrat începând de joi asupra zonei de sud-est a Braziliei, informează AFP. S-au înregistrat 44 de morţi, au informat duminică autorităţile locale.

RomaniaTV.net
27 ian. 2020, 07:31
Furtună violentă în Brazilia: cel puţin 44 de morţi

În urma intemperiilor excepţionale, 19 persoane sunt în continuare date dispărute – faţă de 25 anunţate anterior – iar 12 au fost rănite şi aproape 17.000 sunt sinistrate în cele 58 de municipalităţi ale statului Minas Gerais.

Decesele s-au produs în urma alunecărilor de teren sau a prăbuşirii locuinţelor provocate de inundaţiile şi precipitaţiile fără precedent, care au afectat începând de joi acest stat.

Institutul naţional de meteorologie a indicat că au fost înregistrate cantităţi de precipitaţii care nu au mai fost consemnate niciodată în cei 110 ani de măsurători.

Intensitatea ploilor a scăzut, începând de duminică.

Preşedintele Jair Bolsonaro a dat asigurări că guvernul său face ”tot ce este posibil”, deşi ”zona afectată este vastă” şi este ”dificil ca toată lumea să fie salvată”.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Gustavo Canuto şi guvernatorul statului Minas Gerais, Romeu Zema, au survolat zona afectată şi au anunţat acordarea unui ajutor imediat în valoare de 90 de milioane de reali (aproximativ 22 de milioane de dolari), notează AFP.

În absenţa politicilor pe termen lung de reducere a riscurilor, ”vom continua să asistăm la aceste lucruri încă o dată”, a avertizat Zema.

Autorităţile au prelungit până vineri alerta pentru posibile noi alunecări de teren în zona Belo Horizonte. De asemenea, au sfătuit persoanele strămutate să nu revină deocamdată în locuinţele afectate.

Imaginile transmise de posturile de televiziune locale prezintă scurgeri de noroi, case acoperite de mâl, copaci smulşi din rădăcini şi stâlpi de electricitate prăbuşiţi, râuri revărsate şi cartiere întregi inundate de această furtună, care a afectat şi statele învecinate Rio de Janeiro şi Espirito Santo.

Aversele puternice care au căzut în Rio de Janeiro au antrenat creşterea a trei cursuri de apă care au inundat şapte localităţi din nordul şi nord-estul statului. Nu au fost semnalate decese sau persoane rănite în acest stat.

Circulaţia pe mai multe drumuri a fost întreruptă din cauza apelor şi zeci de poduri s-au prăbuşit. Potrivit site-ului de informaţii G1, un dig a cedat în Monjolos, o zonă rurală din Minas Gerais, provocând revărsarea unui curs de apă care a afectat mai multe locuinţe, fără a exista însă victime.

Aceste intemperii coincid cu împlinirea unui an de la prăbuşirea unui dig minier situat în Brumadinho, în statul Minas Gerais, care a cauzat un uriaş torent de nămol şi deşeuri – cu un volum de 13 milioane de metri cubi -, care a distrus totul în calea sa. Acea tragedie, produsă pe 25 ianuarie 2019, a făcut 211 morţi şi 95 de dispăruţi.

În urmă cu o săptămână, şase persoane au murit în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren provocate de ploi diluviene în statul Espirito Santo, din sud-estul Braziliei.

Citeşte şi: Spania, în alertă, furtuna Gloria a făcut prăpăd: Trei morţi şi şcoli închise, drumuri blocate, pene de curent


loading...