Furtuni, ploi torenţiale şi grindină, în mare parte a ţării PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

După cum anunţă şi codurile galbene emise de meteorologi, ploile continuă să fie extrem de puternice marţi noapte, mai ales în jumătatea de vest a ţării.

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 14:14
Furtuni, ploi torenţiale şi grindină, în mare parte a ţării PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Norii vor lăsa cantităţi de apă de până la 60 de litri pe metri pătraţi. Doar prin sud-estul ţării noaptea va fi ceva mai liniştită, iar în zori mercurul va arăta în general temperaturi de la 9 la 19 grade.

Şi bucureştenii au parte de vreme instabilă marţi noapte. Plouă, fulgeră şi tună, iar vântul este agitat. Miercuri  dimineaţă va fi destul de răcoare, cu doar 15-17 grade la răsărit.

Marţi va fi o zi cu furtuni, ploi torenţiale, grindină şi vijelii în mare parte din ţară, şi cu temperaturi în orele amiezii între 19 şi 30 de grade.

În întreaga Transilvanie cad averse, tună şi fulgeră, iar vântul are răbufniri nervoase în timpul ploilor. Temperaturile sunt însă destul de ridicate: 23 de grade se aşteaptă la Miercurea Ciuc şi Cluj Napoca şi 26 la Alba Iulia şi Targu Mures.

Spre nord-vest din când în când mai plouă liniştit, dar mai apare şi soarele printre nori şi la amiază termometrele indică 24 de grade în Băia Mare  şi 25 la Oradea.

În Banat ploile se răresc, dar spre estul şi sudul regiunii încă mai cad averse, însoţite de descărcări electrice şi scurte intensificări de vânt. Iar temperaturile sunt apropiate de cele normale pentru lună iunie, 26 de grade vor fi la Timisoara şi Deva şi 24 la Resita.

În Oltenia însă cad averse torenţiale, vorbim despre mai mult de 30 de l/mp, şi izolat chiar peste 70 de l/mp lasă în urmă ploile. Nu lipsesc nici fenomenele asociate, tunete, fulgere şi vijelii, izolat chiar căderi de grindină, se anunţă o zi furtunoasă. Nu va fi însă prea rece, căci la amiază termometrele indică 26 de grade în majoritatea localităţilor.

În Muntenia este chiar mai cald, 27 de grade este maximă zilei la Giurgiu şi Buzău, în timp ce la Braila şi Călăraşi se ating 28 de grade. Însă plouă şi aici pe săturate, caodul galben este în vigoare în cea mai mare parte a regiunii.

În Dobrogea soarele este mai generos, iar ploile sunt prea puţin probabile, după cum ne anunţă meteorologii, aşa că până la amiază mercurul din termometre se ridică spre 24 de grade la Constanţa şi 27 la Tulcea.

În sudul Moldovei este o zi destul de liniştită, cu soare şi nori deopotrivă şi probabilitate mică de ploaie. Dar în centrul şi nordul regiunii aversele cu tunete, fulgere şi vânt în rafale sunt din nou prezente şi lasă pe alocuri cantităţi mai importante de apă. Însă temperatura aerului nu scade prea mult, valorile rămân destul de ridicate: 26 de grade vor fi în Focsani şi Bacău, 27 la Vaslui şi Iasi şi 24 la Suceavă .

La mare, marţi este o zi destul de însorită, chiar dacă apar şi câţiva nori pe cer. Nici vântul nu da semne de agitaţie, pare o zi bună de plajă, iar la amiază termometrele vor indică 24 de grade în staţiunile din sudul litoralului, şi 26 în nord, spre Mamaia. Dar apă mării este încă rece, doar 16…17 grade lângă ţărm, nu prea potrivită pentru bălăceală.

La munte, însă, nu e rost de plimbări şi drumeţii în cursul zilei de astăzi. Nori negri stau grămadă pe cer şi aduc averse torenţiale ce lasă pe ici pe colo mai mult 60…70 de litri pe metru pătrat. Tunetele şi fulgerele sunt frecvente nu lipsesc nici vijeliile şi izolat cade grindina. Iar temperatura aerului, în scădere faţã de ziua precedentã, atinge totuşi 20 de grade la Predeal şi 17 la Păltiniş, în timp ce la Vf. Toaca, pe Ceahlau, sunt cel mult 13 grade.

Ploile nu se opresc marţi mai ales în sudul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona montană. Nu vorbim de ploi slabe, ci de torente de apă ce vor aduce şi 60-70 de litri pe metri pătrat, iar grindina este şi ea prezentă în peisajul meteo. Vântul va atinge cotele vijeliilor pe durată ploilor, iar maximele se opresc la valori între 22 în Dealurile de Vest şi în Maramureş şi 27…28 de grade în estul Munteniei, sud-estul Moldovei şi Dobrogea. 

Capitala are marţi de îndurat o zi grea din punct de vedere al ploilor. E posibil să cadă chiar şi grindină, iar maxima se opreşte la 25-26 de grade.

Nici miercuri nu scăpăm de ploi. Pe tot parcursul zilei şi până târziu în noapte norii scutură perdele de apă peste toate regiunile ţării, tună frecvent, vijeliile nu ne ocolesc şi izolat cade grindina. În urmă furtunilor meteorologii se aşteaptă la cantităţi de apă de peste 25 şi izolat chiar peste 60 l/mp, mai ales în nordul, centrul şi sud-vestul ţării. Iar temperaturile amiezii pornesc de la numai 19 grade în nordul Moldovei, vestul Olteniei şi estul Transilvaniei, regiuni în care plouă pe săturate, însă ating chiar şi 30 de grade în Dobrogea, unde aversele apar doar sporadic.

În Bucuresti plouă şi miercuri, umbrelele sunt neapărat necesare din zori şi până după căderea nopţii, iar aversele sunt însoţite de tunete, fulgere şi vânt în rafale. Nu este însă necesar să ne îmbrăcăm gros, la amiază termometrele vor indica cele 26…27 de grade normale pentru a doua decadă din iunie.

Şi joi tot instabilă rămâne vremea, mai ales în jumătatea sudică a ţării, unde aversele cu descărcări electrice şi vânt agitat apar pe arii extinse. Nu lipsesc nici condiţiile de grindină, iar cantităţile de apă încă sunt destul de însemnate. În nordul teritoriului predomină soarele, însă din când în când se mai perindă pe cer nori care lasă câte o ploaie trecătoare. Iar temperatura aerului are valori normale pentru lună iunie, de la 21 de grade în nordul Moldovei şi în depresiuni până la 26…27 de grade în mai toate zonele de câmpie din ţară.

În Capitală, joi, soarele nu mai este la fel de scump la vedere că în zilele precedente, dar nu lipsesc din peisajul meteo al zilei nici averselse cu descărcări electrice şi scurte rafale de vânt, mai ales spre seara şi în noaptea următoare. Regimul termic nu se schimbă însă, tot 26…27 de grade va fi temperatura aerului la amiază.

Vineri începe încălzirea vremii, norii se mai risipesc şi din când în când fac loc razelor de soare, dar încă vorbim despre averse, descărcări electrice şi vânt mai nervos, la nivel local în sudul şi sud-vestul ţării, ca şi în zonele de deal şi munte, dar nu mai pe alocuri în celelalte regiuni. Temperaturile maxime la scara întregii ţări vor fi între 22 şi 29 de grade, iar în zilele următoare se menţine tendinţa de încălzire, vremea devine caldă şi ploile se mai răresc, dar încă sunt prezente temporar prin sudul şi estul ţării, dar şi în zonele montane.