Furtuni violente după caniculă. Alertă de inundaţii pentru patru judeţe, de joi dimineaţa

Noi alerte emise de meteorologi şi hidrologi. De această dată sunt alerte cod galben și portocaliu de furtuni şi inundaţii. Rămân în vigoare însă și alertele de caniculă prelungite până la sfârșitul săptămânii în toată țara. Meteorologii au emis coduri galbene și portocalii pentru perioada care urmează.

27 iul. 2022, 16:56
Furtuni violente după caniculă. Alertă de inundaţii pentru patru judeţe, de joi dimineaţa

După temperaturile sufocante, vin furtuni. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare Cod galben de viituri, valabilă de joi dimineaţa în cinci bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, pe parcursul zilei de 28 iulie, între orele 03:00 – 00:00, vor fi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie pe mai multe sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa şi Buzău.

Specialiştii INHGA menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

În bazinele avertizate se pot depăşi Cotele de atenţie şi există riscul producerii de inundaţii locale şi creşteri de debite şi de niveluri.

 

ANM: Trei zile de foc în România cu temperaturi de peste 40 de grade. În unele zone vor fi ploi torenţiale şi grindină

Meteorologii au emis avertizare COD PORTOCALIU şi anunţă val de căldură persistent și disconfort termic accentuat pentru miercuri. În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citeşte şi: Prognoza meteo 27 iulie 2022. Valul de căldură se intensifică. Meteorologii anunţă temperaturi de 40 de grade la umbră în sudul şi sud-estul ţării

De asemenea, a fost emisă alertă COD GALBEN de caniculă şi disconfort termic ridicat. Meteorologii anunţă că pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local
în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va
depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, anunţă ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 25 iulie – 7 august. Valul de caldură se intensifică, dar va ploua aproape în fiecare zi

După caniculă, vin şi furtuni. Meteorologii ANM au emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 27 iulie, ora 12:00 – 29 iulie, ora 02:00.

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie)”, a mai transmis ANM.

În jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei a fost emis COD PORTOCALIUîn intervalul 27 iulie, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00 când se aşteaptă instabilitate atmosferică accentuată.

„Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp”, a anunţat ANM.

De asemenea, a fost emisă alertă COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată pentru intervalul 28 iulie, ora 03:00 – 28 iulie, ora 22:00.

„Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp”, a transmis ANM.

Valul de caldură va continua şi în zilele de 28 şi 29 iulie. ANM a emis avertizare COD GALBEN. Valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.