Furtunile au făcut prăpăd în ţară. ANM dă avertizări de COD PORTOCALIU pe bandă rulantă

Au început furtunile după temperaturile de foc. În Dolj, localnicii au primit alerte meteo din cauza vântului puternic care a produs pagube semnificative: acoperiș luat pe sus, copaci daramati pe șosea și o mașină avariată.

28 iun. 2022, 18:10
Furtunile au făcut prăpăd în ţară. ANM dă avertizări de COD PORTOCALIU pe bandă rulantă
Vântul a făcut prăpăd în ţară. Mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcini, iar o macara a fost doborâtă de vijelie

ANM anunţă trei zile cu temperaturi care pot ajunge la 38 de grade Celsius în toată ţara, potrivit news.ro. Între timp, sunt anunţate alerte nowcastig la fiecare oră. Furtunile au făcut deja prăpăd în ţară.

UPDATE: ANM a emis COD Galben Valabil de la : 28-06-2022 ora 17:30 până la : 28-06-2022 ora 18:30

In zona : Județul Mehedinţi: zona de munte;

Se vor semnala : averse ce vor acumula peste 20 – 25 l/mp,frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, grindină

”Valul de căldură se va extinde şi se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă Agenţia Naţională de Meteorologie pentru zilele 29 iunie, 30 iunie şi 1 iulie.

Vreme extremă în Europa. Caniculă în sud, tornadă în Olanda, localităţi înghiţite de ape în Turcia
O avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru acelaşi interval pentru zonele de vest şi nord-vest. ”În zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) şi vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul şi local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei”, transmite ANM.

Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Prognoza meteo: Patru zile de caniculă în România. Sunt aşteptate temperaturi de 39 de grade la umbră