Furtunile au făcut ravagii în ţară. Pe Transfăgărăşan au căzut copaci, iar în Oltenia s-a produs o tornadă

Furtunile şi ploile abundente au făcut dezastru, duminică, în mai multe judeţe din ţară. Mai mulţi copaci de pe Transfăgărăşan au fost puşi la pământ de vântul puternic, iar în Dâmboviţa au existat zone inundate în urma precipitaţiilor.

21 aug. 2022, 19:23
Furtunile au făcut ravagii în ţară. Pe Transfăgărăşan au căzut copaci, iar în Oltenia s-a produs o tornadă

Furtunile au făcut ravagii în ţară. Un copac a căzut, duminică, pe partea carosabilă şi a blocat ambele sensuri de deplasare, pe DN 17 Bistriţa-Câmpulung Moldovenesc, la intrare în localitatea Tiha Bârgăului, în urma unei vijelii puternice. Nu sunt persoane rănite şi nici autovehicule avariate.

UPDATE: În Craiova, o tornadă spectaculoasă și-a făcut apariția pe cer.

Imagini cu o tornadă surprinsă în zona localităţii Albeşti au fost postate pe Facebook: 

Meteorologii emiseseră o avertizare Cod galben pentru Oltenia şi alte regiuni ale României, anunţând ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă au depăşit 25-40 l/mp şi pe arii restrânse 50-70 l/mp.

Avertizările sunt în vigoare până luni la ora 22.00.

În județul Mureș, a plouat torențial cu vânt puternic și vijeli. În Cluj, ploaia torențială a făcut ravagii în urmă. Străzile, canalele, curțile și beciurile localnicilor au fost inundate după o ploaie care a durat zeci de minute. Iar în Munții Apuseni, au fost viituri după ruperile de nori.

Pompierii au intervenit, duminică, de urgenţă după ce mai mulţi copaci au căzut din cauza vântului puternic, iar străzile au fost inundate din cauza ploilor abundente.

Furtunile au făcut ravagii în ţară. Copaci căzuţi pe Transfăgărăşan şi străzi inundate în Dâmboviţa

Citeşte şi Prognoza meteo. Ploi torenţiale şi disconfort termic toată săptămâna

„În urma ploilor abundente şi pe alocuri a intensificării vântului, pompierii de la Detaşamentul Curtea de Argeş au intervenit în zona împădurită a Transfăgărăşanului pentru degajarea de copaci căzuţi pe carosabil.

A fost efectuată recunoaştere pe întreg teritoriul zonei împădurite şi au fost  îndepărtaţi doi copaci care blocau traficul rutier”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, potrivit News.ro. 

Probleme au fost şi în judeţul Dâmboviţa. Şi aici a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo extreme. În localitatea Crângaşi, un copac a căzut pe carosabil pe drumul naţional 71, un copac a căzut pe DN 72, la Dragodana, iar în municipiu Târgovişte o curte de pe strada Oltului a fost inundată în urma unei ploi.

Duminică seară sunt în vigoare atenţionări hidrologice nowcasting Cod galben care vizează cursuri de apă din mai multe judeţe.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, duminică după amiază, mai multe atenţionări hidrologice nowcasting Cod galben de inundaţii.

Sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torente, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie în bazinele hidrografice Bistriţa – în judeţele Suceava, Neamţ, Harghita; Mureş  – în judeţele: Harghita, Mureş, Cluj, Braşov; Târnava Mică –  în judeţele: Harghita, Mureş, Sibiu, Alba, Braşov; Dâmboviţa  – în judeţele: Argeş, Dâmboviţa şi Vişeu şi Iza în judeţul Maramureş.

Citeşte şi Alertă meteo, ANM a emis coduri galbene şi portocalii de fenomene meteo periculoase. Harta judeţelor afectate de furtuni