Un trăznet a lovit, marţi seara, şura unei gospodării din comuna Fărcaşa provocând un incendiu violent.
Potrivit dispeceratului ISU Maramureş, incendiul a fost localizat după intervenţia celor trei autospeciale a Gărzii de Intervenţie Fărcaşa şi a Secţiei de Pompieri Voluntari din aceeaşi localitate.
Focul a distrus în întregime imobilul şi bunurile gospodăreşti depozitate. N-au fost înregistrate victime umane.
În seara zilei de marţi, judeţul Maramureş a fost traversat de un front de furtună însoţit de vânt puternic şi ploi în rafală care au avut o durată scurtă.
Ploile abundente şi vântul puternic au creat reale probleme în mai multe judeţe din ţară.
La Arad, pompierii militari au primit numeroase solicitări în urma furtunii de marţi. Vântul care a bătut cu zeci de kilometri la oră a fost însoţit de ploi foarte intense.
„În tot judeţul au fost ploi foarte intense, cantităţile de apă căzute fiind pe alocuri foarte mari. Urmare cantităţilor foarte mari de apă care au căzut, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului Arad au fost solicitaţi să extragă apa cu pompele din dotare, din mai multe subsoluri inundate, atât din municipiul Arad, cât şi din oraşul Chişineu Criş. De asemenea, în oraşul Ineu, pompierii militari au fost solicitaţi să degajeze carosabilul pe o arteră din oraş, după ce un copac rupt de vântul deosebit de puternic a blocat strada respectivă”, a declarat cpt. George Pleşca, purtător de cuvânt al ISUJ Arad.
Vântul care a avut pe alocuri aspect de vijelie a provocat numeroase avarii reţelelor de alimentare cu energie electrică fin judeţul Arad, echipele de intervenţie fiind solicitate de foarte mulţi consumatori pentru a se deplasa la intervenţii.
Străzi inundate în Zalău şi Şimleu Silvaniei, după o ploaie torenţială
Trei străzi din Zalău şi o arteră de circulaţie din Şimleu Silvaniei au fost inundate după o ploaie torenţială căzută marţi după-amiază, furtuna ce a însoţit precipitaţiile provocând prăbuşirea unui arbore pe carosabil şi un incendiu, pompierii fiind solicitaţi să intervină în toate situaţiile menţionate anterior.
„Au fost inundaţii pe trei străzi în Zalău, colegii intervenind cu trei autospeciale cu motopompe transportabile şi portabile. Tot în Zalău a fost şi o degajare de carosabil. A căzut un copac şi s-a intervenit şi acolo cu o autospecială. La Şimleu Silvaniei a fost o inundaţie pe o stradă şi un incendiu în care au ars aproximativ patru sute de baloţi de paie şi o şură. Acolo s-a intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă”, a declarat Rareş Bleahu, responsabil de relaţiile cu mass media al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj.
Potrivit acestuia, situaţia exactă a pagubelor produse de ploile şi furtuna de marţi va fi cunoscută după finalizarea intervenţiilor pompierilor.
Străzi inundate şi un copac căzut peste maşini, în urma unei furtuni abătute asupra municipiului Bistriţa
Mai multe străzi ale municipiului Bistriţa au fost inundate marţi seară, iar un copac s-a prăbuşit, în urma unei furtuni puternice.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, copacul căzut a avariat două maşini, însă nicio persoană nu a fost rănită.
Ploaia torenţială nu a durat mai mult de jumătate de oră, însă a pus la grea încercare canalizarea oraşului, care pe anumite porţiuni nu a mai făcut faţă, iar apa a ajuns pe carosabil până la jumătatea drumului.
Tot marţi seară s-au produs inundaţii şi în comuna Rodna din judeţului Bistriţa-Năsăud, unde mai multe gospodării şi străzi au fost inundate, iar aluviunile au blocat porţiuni din DN17C. În această localitate, cantitatea de apă căzută într-o oră a fost de 57 litri pe metru pătrat.
Inundaţii în comuna Rodna, în urma unei ploi torenţiale
Mai multe străzi şi gospodării din comuna Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud, precum şi porţiuni din DN17C au fost inundate, marţi seară, în urma unei ploi torenţiale care s-a abătut asupra acestei localităţi situate la poalele Munţilor Rodnei.
Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, a declarat că ploaia a durat o oră, iar sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă, astfel că toate străzile au fost inundate, iar apa a pătruns în curţile şi beciurile oamenilor, antrenând aluviuni şi resturi vegetale.
Mai multe podeţe de pe DN17C au fost colmatate, iar apa şi aluviunile au ajuns pe carosabil, blocând circulaţia în cinci locuri.
Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Rodna a intervenit cu o volă pentru degajarea carosabilului, astfel că se poate circula pe un singur sens.
Primarul Alexandru Năşcan a spus că a cerut şi ajutorul Secţiei de drumuri naţionale Bistriţa-Năsăud, pentru a trimite utilaje în zonă.
Potrivit informaţiilor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, în comuna Rodna s-au înregistrat precipitaţii de 57 litri pe metru pătrat, în numai o oră