Furtunile tropicale ar putea rămâne fără denumire. Aproape fost epuizată lista de 21 de nume permise

Furtunile tropicale riscă să rămână fără denumire, după ce Organizaţia Meteorologică Mondială aproape a epuizat lista de 21 de nume permise. Reamintim că încă din 1953 furtunile tropicale au primit o denumire pentru a pute fi identificate mai uşor mesajele de avertizare. 

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 04:48
Furtunile tropicale ar putea rămâne fără denumire. Aproape fost epuizată lista de 21 de nume permise

Potrivit Centrului pentru Uragane din SUA, există cinci cicloane există deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971. Sezonul furtunilor tropicale se încheie la 30 noimebrie.

Furtunile primesc nume pentru a fi identificate mai uşor în mesajele de avertizare. Experţii consideră că e mult mai uşor de reţinut, faţă de vechiul mod de identificare, după latitudine şi longitudine.

Încă din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au primit o denumire, conform unor liste stabilite de Centrul pentru Uragane din Statele Unite. Până în 1979, furtunile puteau primi doar prenume feminine. Apoi, au fost introduse şi cele masculine, iar acum alternează, informează Mediafax. 

De asemenea, trebuie să existe un echilibru între numele franceze, spaniole, olandeze şi britanice. În cazul în care un ciclon este deosebit de mortal sau de devastator, numele său este eliminat de pe liste şi înlocuit cu altul. Acesta a fost cazul furtunilor distrugătoare Irma, Maria, Katrina sau Mitch.

OMM ar putea trece la literele alfabetului grecesc – Alpha, Beta, Gamma, Delta şi aşa mai departe.

Citeşte şi Efectele încălzirii globale. 2018 a fost al patrulea cel mai călduros an din istorie


loading...