Furturile din bancomate, în Capitală, s-au înjumătăţit

Furturile din bancomate au scăzut, în 2014, cu 41,7%, în timp ce furturile din autoturisme au scăzut cu 16,6% față de aceeași perioadă a lui 2013, potrivit bilanțului Direcției Generale a Poliției Municipiului București (DGPMB) pe anul trecut.
Iulian Tudor
22 ian. 2015, 19:08
Furturile din bancomate, în Capitală, s-au înjumătăţit

„Criminalitatea stradală a scăzut cu 8,8%, infracțiunile contra patrimoniului au scăzut cu 2,5%, tâlhăriile cu 18,3%, furturile din locuințe — cu 10,6%, furturile din autoturisme — cu 16,6%, furturile din bancomate — cu 41,7%, furturile din societăți comerciale — cu 10,74%”, se arată în bilanț, potrivit unui comunicat al DGPMB.

Infracțiunile de natură economico-financiare au scăzut, în 2014, la 7.623, de la 8.088 în 2013. În cazul evaziunii fiscale au fost reținute sau arestate 132 de persoane, în timp ce valoarea prejudiciului recuperat a fost de 235.564.000 lei, iar valoarea măsurilor asiguratorii s-a ridicat la 186.040.000 lei.

Polițiștii bucureșteni au descoperit în flagrant 5.760 fapte de natură penală și au aplicat 114.650 de sancțiuni contravenționale, în valoare 39.141.000 de lei pe parcursul anului 2014.

De asemenea, în 2014 au fost indisponibilizate 478 arme de foc (+167%), au fost anulate 519 permise arme (7% din nivelul național) și au fost suspendate 122 de permise arme (7% din nivelul național).

Numărul infracțiunilor contra persoanei a crescut la 17.649, față de media anuală de 15.420, în timp ce infracțiunile contra patrimoniului au scăzut în 2014 la 50.738, media anuală fiind de 56.529.

În ceea ce privește evenimentele rutiere, în 2014 s-a produs cel mai redus număr de accidente rutiere și victime din ultimii 10 ani, s-au înregistrat cu 21% mai puține accidente decât în anul 2013, cu 27% sub media anuală, înregistrându-se cu 23,4% mai puține persoane rănite grav.

De asemenea, municipiul București este una dintre cele mai sigure capitale europene, aflându-se pe locul 3 într-un clasament format din 16 capitale.

Pe parcursul anului 2014 au fost semnate 27 de protocoale de colaborare, 11 activități realizate în colaborare cu autorități centrale, 92 de activități realizate în colaborare cu autorități locale, 58 activități realizate în parteneriat cu ONG-uri, 28.823 de activități în școli realizate în baza parteneriatelor cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, 109 de seminarii, mese rotunde și conferințe.

Conform sursei citate, printre obiectivele strategice pe anul 2015 se numără operaționalizare instituțională în contextul modificărilor organizatorice efectuate, combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri și a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, creșterea gradului de siguranță în ceea ce privește segmentul stradal, reducerea gradului de victimizare pe linia accidentelor rutiere grave și asigurarea resurselor optime necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a Poliției Capitalei.

La evaluarea activității DGPMB, alături de chestorul șef de poliție Dumitru Pârvu — adjunct al Inspectorului General al Poliției Române, chestorul principal de poliție Viorel Vasile — adjunct al Inspectorului General al Poliției Române și Doru Mihai Giugula, președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, au mai participat prefectul Capitalei, colonel magistrat Paul Nicolae Petrovan, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, reprezentanți ai celorlalte instituții de aplicare a legii, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Tribunalul București, Curtea de Apel București, Direcția Generală de Jandarmerie a Municipiului București, Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și județul Ilfov, Poliția Locală, reprezentanți ai sindicatelor polițiștilor.

Cuvântul de deschidere a aparținut comisarului șef de poliție Mihai Marius Voicu, director general al Poliției Capitalei, care a și prezentat analiza activităților desfășurate în anul trecut.

CITEŞTE ŞI: Un român, condamnat la 13 ani de închisoare pentru DETONAREA unor bancomate, în Marea Britanie

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru un grup de români în Grecia. Ce s-a întâmplat chiar înainte de întoarcerea acasă: „Ne-au pus să plătim”
Capital.ro
Pedeapsă cruntă pentru Călin Georgescu. Nu mai scapă! Decizia luată de autorități
Playtech.ro
Vremea se schimbă complet de luni! Meteorologii AccuWeather au făcut anunţul pentru români, va fi jale
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Smerenia ucide. La propriu. Atunci când poartă cravată oficială și refuză protocolul
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Provocare periculoasă pe internet. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Unde a dispărut pantera neagră. Autoritățile din Bulgaria au încheiat căutările felinei
Cancan.ro
ALERTĂ medicală în România! Au explodat cazurile în zona Moldovei: Se înmulțesc de la săptămână la săptămână!
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Călin Georgescu, anunț pentru toată România: Am un mesaj pentru poporul român...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Românii care vor fi scutiți de la plata CASS, începând cu 1 septembrie. Care sunt excepțiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul