Românii ce trăiesc la sat folosesc tot mai rar cardul și chiar au renunțat la acest mijloc de plată și de depozitare a banilor în favoarea banilor lichizi. Sunt multe localități din țară care nu au un bancomat, mai ales la sat, astfel că aceștia ar trebui să meargă zeci de kilometri până la ATM. De aceea, preferă să păstreze economiile în casă.
În Șimnicu de Sus, județul Dolj, nu există niciun bancomat, potrivit Pro TV, iar primul dintre ele ar fi la Craiova, deci la peste 15 kilometri distanță. Având în vedere efortul care trebuie depus pentru a-și scoate banii, oamenii îi țin în casă.
„Îi punem aici cu totul, cutia o punem acolo la locul secret” explică o femeie din sat.
Foarte puține persoane au carduri iar tranzacțiile se fac doar cu bani cash. Motivele sunt variate, printre care dificultatea de a folosi un card și noile aplicații tehnologice care vin cu acesta, distanța față de bancomat sau magazinele care nu sunt dotate cu POS.
Reporter: Ați avut vreodată card?
Localnică: „Da, când lucram, dar era dificil.”
Sătean: „Am renunțat la pensia pe card.”
Localnică: „Păi 12 milioane pe card și să plătesc și la autobuz să mă duc la Craiova să iau banii, astea mai bine mă lipsesc.”
În comuna Peștișani din județul Gorj există un singur bancomat, la care vin și oamenii din localitățile vecine care încasează pensia sau salariul pe card și nu au un bancomat în sat:
– Eu nu sunt de aici, dar este, eu sunt dintr-o comună vecină.
– Și ați venit să scoateți banii de aici?
– Da.
– Mare distanță?
– De la Runcu, sunt vreo 11 km.
– Ca să scoateți banii?
– Da.
BNR arată că în țară există 8.750 de bancomate, dintre care numai 1.077 în mediul rural. Astfel, puțini oameni de la sat stau să se chinuie cu băncile și își cer pensia acasă.