Fuziunea secolului este pregătită în SUA între doi giganţi ai energiei mondiale, ExxonMobil şi Chevron

Șefii ExxonMobil și Chevron, două dintre cele mai mari companii din industria globală a energiei, au deschis discuțiile despre o posibilă fuziune, transmite Wall Street Journal. Dacă afacerea se va încheia, va reprezenta una dintre cele mai mari fuziuni din istorie, scrie publicația citată.

01 feb. 2021, 12:52
Fuziunea secolului este pregătită în SUA între doi giganţi ai energiei mondiale, ExxonMobil şi Chevron

Fuziunea secolului. Discuțiile au început după ce industria globală de petrol și gaze a fost serios afectată de scăderea cererii pe fondul pandemiei, dar și de reorientarea către energia verde a multor economii occidentale.

Mike Wirth (CEO Chevron) și Darren Woods (CEO ExxonMobil) au purtat discuții preliminare, potrivit surselor citate de WSJ. Interesant e că ambele companii au originea în compania monopolistă Standard Oil, înființată de industriașul John D. Rockefeller în secolul 19 și care a fost obligată să se rupă în mai multe entități pentru a respecta cerințele unei piețe libere.

Fuziunea secolului. Exxon şi Chevron au interese şi în România

ExxonMobil are o valoare de piață de 190 miliarde de dolari, iar Chevron – 164 de miliarde. Dacă fuziunea s-ar realiza, ar rezulta a doua cea mai mare companie de petrol și gaze, întrecută doar de gigantul monopolist saudit Aramco, scrie G4Media.

Chevron a avut o tentativă de a exploata gazele de șist în România, dar a plecat după ani de proteste. ExxonMobil este partener cu OMV Petrom în proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, dar tergiversările autorităților cu privire la legislație au determinat compania americană să scoată la vânzare partea sa din proiect.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu economia României în 2021? Daniel Dăianu: Ţinta de deficit fixată de Guvern este foarte ambiţioasă