G4media: Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, reprezentantul României la BERD

Economistul Lucian Isar, soțul senatoarei PNL Alina Gorghiu, urmează să fie numit în funcția de reprezentant al României la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Numirea ar fi fost deja aprobată în Guvern și urmează să fie oficializată, informează surse citate de G4 Media.   

RomaniaTV.net
18 dec. 2019, 19:43
G4media: Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, reprezentantul României la BERD

Lucian Isar s-a remarcat, în ultimii ani, prin analizele extrem de tăioase la adresa politicii monetare a BNR și a acțiunilor lui Mugur Isărescu. Într-o perioadă s-a vorbit despre faptul că Isar ar fi urmat să devină noul guvernator BNR, dar nu s-a concretizat.

Trecutul lui Lucian Isar nu e lipsit de controverse.El a ocupat o poziție de top în sistemul bancar românesc, însă a fost expulzat de Banca Națională, în urma atacului speculativ asupra leului, din septembrie 2008. La acea dată, Lucian Isar era vicepreședintele uneia dintre cele mai mari bănci de pe piața românească și se ocupa de operațiunile de trezorerie. BNR l-a acuzat că a crescut exponențial dobânzile la lei, producând astfel o fractură pe piața monetară.

Lucian Isar este economist, absolvent de master în matematici la Oxford şi doctor în economie. El a fost vicepreşedinte la Citi Bank şi Bancpost. În 2012 a fost numit de Victor Ponta ministru delegat pentru mediul de afaceri, dar a demisionat din această funcție, în urma unui scandal cu premierul Ponta.

Conform unui CV postat pe o platformă online, Isar are studii în finanţe şi matematică la ASE Bucureşti, la Universitatea din Bucureşti, la Chicago GSB, la Oxford University, la DOFIN ASE şi Harvard Business School. El susţine că are experienţă profesională în pieţe financiare şi în managementul riscului.