Gabi Balint, despre meciul dintre România şi Turcia: NU este de ajuns să jucăm DOAR fotbal

Gabi Balint a fost antrenor secund la Galatasaray Istanbul de două ori, în mandatul lui Mircea Lucescu (2000-2001) şi Gică Hagi (2004-2005). A rămas aproape de fotbalul din această ţară şi într-un interviu pentru RTV.NET a prefaţat meciul pe care naţionala României îl joacă vineri seara, împotriva Turciei, în preliminariile CM 2014.

RomaniaTV.net
12 oct. 2012, 05:47
Gabi Balint, despre meciul dintre România şi Turcia: NU este de ajuns să jucăm DOAR fotbal

RTV.NET: Meciul cu Turcia este primul examen greu al tricolorilor în preliminariile CM 2014. Ca om care aţi antrenat doi ani la Istanbul şi cunoaşteţi bine fotbalul din această seară cum priviţi acest meci?

Gabi Balint: Cred că este duelul direct între două echipe care se bat pentru locul doi şi este foarte important rezultatul pe care îl obţinem în deplasare. Turcii compun o echipă extrem de redutabilă şi sunt destul de buni acasă, însă au şi ei sincope, momente când au căderi. Nu sunt constanţi. Poate avem noroc să-i prindem într-un moment din acesta.

RTV.NET: Care sunt principalele atuuri ale naţionalei Turciei?

Gabi Balint: Sunt câţiva jucători care activează în străinătate. În Spania, spre exemplu, Emre şi Arda Turan, doi dintre jucătorii cei mai buni ai lor, ceilalţi în Germania, unii s-au născut acolo sau trăiesc acolo de ani de zile. Sigur, contează mult mentalitatea, pentru că aici au avut ei puţin de suferit. Mentalitatea aceasta balcanică le-a cam dat de furcă. Au însă o calitate foarte importantă. Sunt foarte luptători, îşi dau sufletul pe teren. Va trebui să ne ridicăm şi noi la nivelul lor, dacă vrem să obţinem un rezultat bun. Nu e de ajuns doar să jucăm fotbal.

RTV.NET: În cât timp putem spune despre naţionala România că ar putea porni ca favorită într-un meci cu Turcia?

Gabi Balint: Noi suntem în reconstrucţie. Avem câţiva jucători stabili care apar în 11-ele de bază, dar încă suntem în căutări şi mai avem probleme pe anumite posturi. E greu de estimat cât timp. Sigur, contează foarte mult să facem o surpriză, să obţinem un rezultat pozitiv, o victorie, iar asta să ne dea mult curaj pentru meciul cu Olanda de acasă. În momentul acela să mergem ca favoriţi la locul 2. Cel puţin la locul 2. E greu de prevăzut, deoarece contează foarte mult randamentul jucătorilor.

RTV.NET: V-aţi întoarce să antrenaţi în Turcia?

Gabi Balint: Am avut doi ani buni acolo. Am lucrat foarte bine şi cu Mircea Lucescu şi cu Gică Hagi. Aş fi vrut să antrenez acasă. Dar aici sunt multe cluburi la care nu ştii cum stau lucrurile, unde există debandadă. Nu există organizare, nu există stabilitate, iar asta e rău pentru un antrenor. Nu pot să mă duc aşa să mă arunc cu capul înainte, cum fac alţii, care se duc, stau câteva luni, iar apoi sunt daţi afară.