Gabi Luncă îşi aminteşte cum plângea Elena Ceauşescu la „Dă, mamă, cu biciu-n mine”

Gabi Luncă, una dintre marile voci ale muzicii lăutăreşti pe timpul comunismului, era adesea chemată la petrecerile soţilor Ceauşescu. Cu modestia-i caracteristică, artista nu îşi poate explica de ce era iubită de cuplul dictator, dar recunoaşte că a făcut-o pe Elena Ceauşescu să plângă cu melodia "Dă, mamă, cu biciu-n mine”.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 14:40
Gabi Luncă îşi aminteşte cum plângea Elena Ceauşescu la „Dă, mamă, cu biciu-n mine”

Artista se gândeşte şi acum şi se întreabă de ce avea o aşa trecere la cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu.

„Nici eu nu ştiu de ce aveam o aşa trecere, dar vreau să spun că nu am fost singura apreciată şi plăcută de dânşii. Erau destui, însă eu m-am remarcat cu un repertoriu mai aparte, un repertoriu cu totul şi cu totul altul. Meseria noastră ne-a făcut apreciaţi de dânşii, mai ales că melodiile noastre erau foarte rare, pentru că atunci nu se cânta oricând la televizor”, a spus Gabi Luncă la România TV.

Gabi Luncă este recunoscută ca singura artistă care a făcut-o pe Elena Ceauşescu să plângă. „Am cântat „Dă, mamă, cu biciu-n mine”. La această melodie am văzut că Elena Ceauşescu s-a şters la ochi. Era şi ea mamă”, a mai spus Gabi Luncă.

Melodiile cuplului Gabi Luncă şi ale soţului ei Ion Onoriu au ajuns la Ceauşescu prin intermediul televiziunii.

„Domnul Tudor Vornicu, care este incomparabil, mi-a făcut un medalion de muzică lăutărească-orăşenească şi atunci am avut o portiţă mai uşoară de a intra la televiziune. Într-o zi, după ce am făcut acest medalion muzical, şi cu ajutorul doamnei Florentina Satmari, Tudor Vornicu mi-a spus: ştiţi cine mi-a cerut să filmez cu voi? Am răspuns  – nu ştiu. El mi-a spus: Ceauşescu cu tot Guvernul”, şi-a amintit Gabi Luncă.

După ce Ceauşeştii au ascultat medalionul muzical al lui Gabi Luncă, care a fost difuzat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, respectiv a Revelionului, a început să îi invite la petrecerile lor private. Admiraţia familiei Ceauşescu faţă de familia Gabi Luncă a început încă din anul 1970, când a fost invitată să cânte la ziua unui membru important al Guvernului, Gheorghe Stoica.

„Apropierea faţă de Ceauşescu a venit şi din faptul că am colaborat cu ansamblul Scorniceşti şi eram prezenţi la toate petrecerile, la toate nunţile de acolo. Astfel, despre noi s-au auzit numai vorbe frumoase. Atunci, Ceauşescu ne-a invitat la ziua lui Gheorghe Stoica”, a mai spus artista la România TV.

Odată ajunsă la petrecere, artista nu a avut emoţii chiar dacă Ceauşescu stătea la prima masă. „Mi-am zis aşa. Şi ăsta este om ca şi mine. Cântam cam la cinci metri de Ceauşescu, mi-am zis Doamne ajută-mă, că dacă greşeam un cuvânt acolo eram terminată toată viaţa”, a amintit Gabi Luncă, precizând că Dumnezeu i-a făcut trecere la familia prezidenţială.