GABRIEL COTABIŢĂ s-a trezit din comă, dar PERICOLUL încă nu a trecut. Veşti ÎNGRIJORĂTOARE de la medici

Gabriel Cotabiţă şi-a revenit din coma în care s-a aflat în ultimele săptămâni şi pare că are şanse mari de recuperare. Cel puţin aşa speră familia şi cei care îl îndrăgesc, însă pericolele încă nu au trecut, potrivit specialiştilor.

RomaniaTV.net
04 iun. 2015, 19:20

Gabriel Cotabiţă încă este pândit de pericole majore după aproape o lună de comă, chiar dacă veştile primite de la spital şi de la familie sunt încurajatoare.

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat, joi seară, la România TV, că deşi în cazul lui Gabriel Cotabiţă se poate vorbi de o „evoluţie favorabilă, spectaculoasă, chiar miraculoasă”, situaţia sa trebuie privită cu prudenţă, întrucât, judecând după cazuri similare, nu se poate spune că este în afara pericolului.

„Se dovedeşte în cazul lui Gabriel Cotabiţă că nu există boli, ci bolnavi. După ce acum câteva săptămâni avea un scor Glasgow de 3, acum are unul de 13, faţă de un scor maxim de 15, iar aceste două puncte diferenţă nu sunt semnificative. Succesul echipei terapeutice este fantastic. Se vede că se poate şi în România, dacă ai toate lucrurile la dispoziţie. Întotdeauna există, însă, şi riscul de complicaţii. Este un pacient care a fost în stare critică trei săptămâni şi e suficient să luăm în calcul doar complicaţiile de decubit, de stat în pat, care pot apărea, de la escară până la cele septice, tromboembolismul pulmonar, atrofia masei musculare”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, în emisiunea „Ora de vârf”.

 

Acesta a explicat care vor fi următoarele etape în procesul de recuperare şi s-a arătat rezervat în privinţa şanselor ca Gabriel Cotabiţă să se refacă sută la sută şi să poată reveni pe scenă: „Din punct de vedere medical, prognosticul rămâne în continuare rezervat. Cred că nici cei care îl îngrijesc nu pot să aibă un prognostic sigur sută la sută. Lucrurile par să fie pe un drum favorabil, dar vor fi necesare elemente complexe de recuperare neuromotorie, balneofizioterapie, balneofiziokinetoterapie şi, de ce nu, asistenţă neuropsihiatrică şi de suport psihologic şi pentru pacient, şi pentru familie. Va fi un drum îndelungat până va putea să îşi recupereze complet funcţiile, până va putea să cânte, dacă va putea să o mai facă vreodată”.

Medicii de la Spitalul Floreasca au prezentat joi noi date despre starea de sănătate a cântreţului, veştile fiind extraordinare, în contextul în care tot mai mulţi păreau să-şi piardă speranţa în privinţa unei reveniri a artistului. „Pacientul prezinta o suferinta cerebrala postanoxica. Evaluarea neurologica este in ameliorare, pacientul fiind evaluat in prezent pe scala GCS la 13 puncte. Este constient, momentele de cooperare alterneaza cu perioade de confuzie, dezorientare temporo-spatiala si agitatie psihomotorie in planul patului. Pacientul respira spontan, necesitand intermitent oxigenoterapie pe masca si are functiile vitale in parametrii normali. Se alimenteaza per os, beneficiaza zilnic de sedinte de psihoterapie si fiziokinetoterapie. O echipa multidisciplinara reevalueaza in fiecare zi starea de sanatate inca fragila a pacientului”, se precizează într-un comunicat al Spitalului Floreasca.

Ulterior, una dintre fiicele lui Gabriel Cotabiţă a postat pe Facebook un mesaj emoţionant. „Tata demonstrează în fiecare zi cât de puternic și ambițios este și reușește să uimească atât echipa medicală, cât și pe noi cu progresele pe care le face. Am depășit o etapă în acest drum”, a scris Aela Cotabiţă pe reţeaua de socializare.

„Ne concentrăm acum pe partea de recuperare specifică în astfel de cazuri și suntem încrezătoare atât în voința și forța tatei cât și în expertiza echipei medicale a Spitalului Floreasca. Este un proces firesc însă de durată, în care sunt cu atât mai importante liniștea, discreția și gândurile bune acordate în primul rând tatei. Cuvintele sunt de prisos atunci când vine vorba de recunoștința pe care o simțim față de toti cei care ne susțin. Vă mulțumim”, a continuat fiica lui Gabriel Cotabiţă.