Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, despre criminalul cu ciocan care și-a ucis toată familia: „Ne uităm la o crimă în masă, e un număr mare de victime, rareori făptașul este irațional”

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a comentat detaliile crimei înfiorătoare din Bascov, județul Argeș și a făcut profilul unui criminal în serie.

10 aug. 2022, 09:35
Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, despre criminalul cu ciocan care și-a ucis toată familia: „Ne uităm la o crimă în masă, e un număr mare de victime, rareori făptașul este irațional”

Gabriel Diaconu spune că, atunci când vine vorba despre astfel de crime în masă, în puține cazuri criminalul este irațional.

„Ne uităm la o crimă în masă. Este un număr mare de victime, crima în masă fiind totuși un eveniment rarisim de extremă violență, cu cruzime în care extrem de rar făptașul este irațional.

Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare cu privire inclusiv la momentul de oportunitate. Este doar posibil tangențial legat de istoricul lui psihiatric, ci mai degrabă de o idee profundă de prejudiciu, dublată de o intenție masivă de răzbunare. Acum intenția de răzbunare poate să fie nutrită luni, ani la rând de cineva, poate să fie disimulată în comportament, după care la momentul oportunității făptașul acționează cu o maximă violență într-o perioadă scurtă de timp şi ulterior caută să scape. La limită poate chiar intra într-o stare de fugă psihologică în care să se elibereze de consecințele faptelor pe care deja le înţelege. Luciditatea la acest moment este o chestiune narativă. Acest om va trebui evaluat psihiatric.

Dacă ar fi sa avem o lanternă în bezna minţii acestor oameni am putea să vedem cum devine monotonală şi obsesivă. O numite idee i se desprinde, o idee de răzbunare, ideea de sacrificiu, ideea de violență şi care va fi ulterior șlefuită, rafinată. Poate vi se pare surprinzător, dar e foarte greu să săvârșești atâtea vieţi într-un timp atât de scurt. Îţi trebuie o agilitate, îţi trebuie o viteză, o rezoluție şi un grad de determinare care nu este accesibil omului de rând. La momentul eliberări este ca o săgeată plecată din arc. Am foarte mare compasiune pentru supraviețuitori, pentru familia victimelor şi pentru comunitatea din Bascov, care este lovită de un eveniment care le va afecta viaţa şi liniștea în următoare săptămâni sau chiar luni”, a declarat Diaconu la Antena3.

Reamintim că, marți după-amiază, cinci persoane, printre care și o fetiță de cinci ani, au fost ucise. După ce și-a omorât părinții, a traversat strada și a mers la locuința surorii lui, Gențiana R, asistentă la Spitalul Militar Argeș, și le-a ucis și pe ea și pe fetița ei de cinci ani. Și-a ucis familia într-un acces de furie, iar anchetatorii au mai dezvăluit și faptul că e luată în calul ipoteza ca victimele să fie fost și legate și torturate înainte de a fi ucise. Doar cumnatul presupusului criminal, fost doctor-colonel la Spitalul Militar, în prezent pensionar, a scăpat cu viață.

Viorel L, în vârstă de 52 de ani, este principalul suspect al crimei oribie. Bărbatul este din Bascov și e cunoscut ca fiind un om cu afecțiuni psihice. Potrivit Fanatik, locuia cu părinții și cu fratele și e de profesie taximetrist.

Dan Manu, medic șef legist al Serviciului Județean de Medicină Legală Argeș, a dezvăluit că bărbatul și-a ucis apropiații cu pietre. „S-a folosit ca modalitate de agresiune din partea autorului corpuri contondente, deci mai exact pietre de diferite dimensiuni, și obiecte tăietoare despicătoare”, a spus el. Alte surse spun că bărbatul a folosit un ciocan și un cuțit pentru a-i ucide pe membrii familiei.

Citește și Detalii înfiorătoare despre crima din Bascov care o șocat o țară întreagă. Care ar fi fost, de fapt, motivul pentru care criminalul și-a ucis întreaga familie

Citește și Cine e bărbatul acuzat că şi-a ucis familia. Noi detalii în cazul masacrului de la Argeş