Gabriel Garcia Marquez a murit. Liderii lumii îi aduc un ultim omagiu

Gabriel Garcia Marquez, laureatu al Premiului Nobel pentru Literatură, considerat unul dintre cei mai mari scriitori de limbă spaniolă, a murit joi la domiciliul său din Ciudad de Mexico, a anunțat președintele columbian Juan Manuel Santos.

18 apr. 2014, 04:43

Preşedinţi, scriitori şi celebrităţi i-au adus un ultim omagiu Premiului Nobel columbian pentru Literatură Gabriel Garcia Marquez, gigant al literaturii latino-americane, decedat joi la domiciliul său din Mexic, notează AFP.

Confirmând vestea morţii scriitorului, preşedintele columbian Juan Manuel Santos a estimat că ‘giganţii nu mor niciodată’. ‘Un veac de singurătate şi tristeţe pentru moartea celui mai mare columbian din toate timpurile’, a scris el pe contul său de Twitter, cu referire la capodopera lui Garcia Marquez, ‘Un veac de singurătate’, roman publicat în 1967.

Preşedintele american Barack Obama a făcut de asemenea referire la acest roman tradus în 35 de limbi şi publicat în 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. ‘Am avut privilegiul de a-l întâlni o dată în Mexic unde mi-a oferit un exemplar cu autograf al cărţii, pe care o preţuiesc şi astăzi’. Pentru preşedintele american, ‘cu moartea lui Gabriel Garcia Marquez, lumea a pierdut unul dintre cei mai mari scriitori vizionari şi unul din preferaţii mei când eram tânăr’.

Fostul preşedinte american Bill Clinton şi-a exprimat de asemenea tristeţea, referindu-se la capodopera lui Garcia Marquez. ‘Din momentul în care am citit +Un veac de singurătate+, în urmă cu mai mult de 40 de ani, am fost mereu uimit de darurile sale unice de imaginaţie, claritatea de gândire şi onestitatea emoţională… Am fost onorat să fiu prietenul lui şi să-i cunosc inima lui mare şi mintea sa strălucitoare timp de peste 20 de ani’.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a estimat că ”cu opera sa, Garcia Marquez a făcut universal realismul magic latino-american, marcând cultura timpului nostru’. El a reamintit că, născut în Columbia, scriitorul a făcut din Mexic ‘căminul său, îmbogăţind viaţa noastră naţională’.

Pentru preşedintele ecuadorian Rafael Correa, ‘Gabo ne-a părăsit, vom avea ani de singurătate, dar rămâne opera şi dragostea sa pentru Marea Patrie /America Latină/’.

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, un alt Premiu Nobel latino-american, a asigurat că ‘romanele sale îi vor supravieţui şi vor continua să câştige cititori de pretutindeni’.

Artişti, ca pop starul columbian Shakira, şi-au exprimat emoţiile. ‘Viaţa ta, dragă Gabo, ne vom aminti de ea ca de un cadou unic şi inimitabil’, a declarat cântăreaţa.

Pentru cântăreţul columbian Juanes, ‘cel mai mare dintre toţi a plecat, dar legenda sa nemuritoare rămâne’.