Gabriel Leş: "Vom merge categoric în contencios administrativ cu preşedintele Iohannis"

Publicat: Luni, 14 Ianuarie 2019 21:58 // Actualizat: Luni, 14 Ianuarie 2019 23:22 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Apărării a anunţat, în exclusivitate la România TV, că se va merge în instanţă cu preşedintele Iohannis pe marginea prelungirii mandatului lui Nicolae Ciucă unilateral la Statul Major General, după respectarea termenelor procedurale.

Foto: http://portalsm.ro

Gabriel Leş continuă războiul cu Klaus IOhannis. "Nu m-am gândit niciodată că președintele va acționa așa. Eu i-am întrebat și pe americani. Și ei mi-au zis că nici ei nu numesc același șef de stat major în două mandate. Eu am spus că nu vreau să prelungesc acest mandat nu împotriva unui om. I-am propus să rămână consilier al ministrului cu 4 stele.”, a spus Gabriel Leș la România TV.

MApN a depus o plângere prealabilă la Preşedinţie, solicitând revocarea decretului prin care mandatul lui Nicolae Ciucă la conducere Statului Major al Apărării a fost prelungit.

"Ministerul Apărării Naţionale a depus marţi, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării", anunţă miercuri MApN.

În motivaţia documentului, M.Ap.N. susţine faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

"Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naţionale şi cu avizul Prim-Ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului", explică ministerul.

În document, a fost evidenţiat precedentul juridic, prin faptul că Preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul prim-ministrului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în 28 decembrie că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompetenţa PSD. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat apoi că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat în aceeaşi zi, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Decretul a fost publicat o zi mai târziu în Monitorul Oficial. Decretul nu este contrasemnat de către premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit decretului, se prelungeşte cu un an mandatul şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis critică acţiunea ministrului Apărării, Gabriel Leş, de a ataca decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Armatei. ”Ce va gândi un înalt responsabil din armata unei ţări aliate, dacă află că ministrul Apărării merge în contencios să-şi conteste propriul şef al Armatei? Nişte acţiuni prost gândite, de tip pesedist”, a spus preşedintele.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Gabriel Leş Klaus Iohannis Nicolae Ciucă SMG
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7625
RON
23 May
noapte 13 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H