Consiliul General a respins proiectele Gabrielei Firea. Primarul îi ameninţă pe liberali cu tribunalul. Reacţia lui Ciprian Ciucu

Primarul Capitalei Gabriela Firea i-a avertizat pe consilierii generali PNL, la începutul şedinţei de Consiliu General, că îl va da în judecată pe liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, "cel care blochează proiectele benefice bucureştenilor”, dacă nu votează proiectele de hotărâre referitoare la delegarea serviciilor publice către companiile municipale. Proiectele, care aveau nevoie de două treimi din voturi, au fost respinse prin opoziţia PNL şi USR.

RomaniaTV.net
19 apr. 2018, 13:33
Consiliul General a respins proiectele Gabrielei Firea. Primarul îi ameninţă pe liberali cu tribunalul. Reacţia lui Ciprian Ciucu

UPDATE Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins în şedinţa de joi proiectele de hotărâre privind transmiterea către companiile municipale Parking Bucureşti SA, Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA şi Managementul Traficului SA a patrimoniului pentru serviciile publice pe care le vor prelua aceste companii. PNL şi USR au votat „împotrivă” şi era necesar un vot de două treimi pentru aprobarea proiectelor. Primarul Capitalei Gabriela Firea a scos din proiectele de hotărâre, la şedinţa din martie, toate anexele cu patrimoniul (terenuri, clădiri etc.) care ar fi trebuit să intre în administrarea companiilor, după ce PNL şi USR au anunţat că votează „împotrivă”, în condiţiile în care era necesar votul de două treimi.

Proiectele de hotărâre respinse presupuneau aprobarea listei bunurilor şi tarifelor serviciului de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a arterelor de circulaţie, a podurilor şi a pasajelor, ale serviciului de administrare a parcărilor şi, respectiv, a serviciului privind traficul şi circulaţia rutieră.

___________________

„Declar că nu voi mai răspunde atacurilor, criticilor nejustificate şi cuvintelor ofensatoare, îmi concentrez activitatea pentru Bucureşti. Azi, cu juriştii, am redactat cererea de chemare în judecată a domnului Cristian Buşoi, cel care blochează proiectele benefice. Dacă azi nu se votează proiectele, mâine depun cererea de chemare în judecată”, a declarat Gabriela Firea la începutul şedinţei CGMB.

Firea a făcut apel la instituţiile judiciare să facă verificări la companiile municipale, pentru a-i convinge pe oameni că holdingul municipal funcţionează legal.

„Fac apel la DNA, DIICOT, Curtea de Conturi, Poliţie, Parchet, toate, le transmit rugămintea de a trimite misiuni de control, să facă verificări la cele 20 de societăţi înfiinţate de Primăria Capitalei, pentru a spulbera odată aceste acuzaţii nejustificate. Mai mult decât atât, vom pune la dispoziţie calculele reale, adevărate, nu cele care au fost transmise în spaţiul public. Nu găsesc normal ca în an centenar să răspund la răutate cu răutate”, a mai spus Firea.

În replică, consilierul liberal Ciprian Ciucu a afirmat că a respins proiectele avansate de primăriţă.

„Acum câteva minute am respins delegarea serviciilor de administrarea a străzilor și parcărilor către trei dintre companii. Aveau nevoie de 2/3 din voturi. Directorii companiilor nici n-au venit în fața Consiliului General, sfidarea a fost totală.

Companiile nu au capacitate, nu au proceduri, ar fi fost extrem de riscant să le delegi sericiile publice în halul în care se prezintă.

Cum aceste companii nu au obiectul muncii (adică nu poți administra parcările dacă nu ai parcările) și cum executivul trebuie să pună în practică voința Consiliului general, este clar că aceste companii nu-și pot îndeplini misiunea pentru care au fost înființate și trebuie desființate de îndată!

Nu are rost să mai toace banii bucureștenilor pe salarii, consilii de administrație și alte achiziții.

Primăria trebuie să eficientizeze și să capaciteze structura pe care deja o are, Administrația Străzilor. Acolo unde Primăria nu are capacitate, trebuie să externalizeze serviciile prin proceduri transparente, competitive, pentru ca bucurestenii să aibă acces la cele mai bune servicii (prin competiție) și la cele mai bune prețuri. De unde poți știi tu că achiziționezi cele mai bune servicii dacă decizi apriori să le delegi firmei tale? De unde știi că pe piață nu sunt altele mai bune și mai ieftine?”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook, imediat după şedinţă. 

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va supune votului în şedinţa de joi proiectele de hotărâre privind transmiterea către companiile municipale Parking Bucureşti SA, Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA şi Managementul Traficului SA a patrimoniului pentru serviciile publice pe care le vor prelua aceste companii. Primarul Capitalei Gabriela Firea a scos din proiectele de hotărâre, la şedinţa din martie, toate anexele cu patrimoniul (terenuri, clădiri etc.) care ar fi trebuit să intre în administrarea companiilor după ce PNL şi USR au anunţat că votează împotrivă, în condiţiile în care era necesar votul de două treimi.

Proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de joi presupun aprobarea listei bunurilor şi tarifelor serviciului de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a arterelor de circulaţie, a podurilor şi a pasajelor, ale serviciului de administrare a parcărilor şi, respectiv, a serviciului privind traficul şi circulaţia rutieră.

De exemplu, proiectul de hotărâre referitor la transmiterea patrimoniului pentru Compania Municipală Parking SA stabileşte tariful de 2,5 lei pe oră pentru staţionarea maşinilor parcate pe locurile special amenajate de luni până vineri, în intervalul 6.00 – 19.00 (cu posibilitate de extindere până duminică) şi de 1,5 lei pe oră pe timpul nopţii. De asemenea, pentru locurile de parcare publice aflate la mai puţin de 50 de metri de hoteluri, magazine, săli de spectacole sau baze sportive, locuri rezervate pe bază de contract, tariful preferenţial este de 2,5 lei/oră/24 de ore/zi. Pentru riverani, tariful propus este de 80 de lei pe lună, pachetul lunar pentru persoanele fizice care plătesc în avans, în baza unui contract este de 400 de lei pe lună/autoturism, în timp ce tariful pentru serviciul de blocare/deblocare a autovehiculelor este de 200 de lei pe lună.

Consilierii generali au aprobat în şedinţa din 28 martie o serie de proiecte de hotărâre referitoare la aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 ale companiilor municipale, precum şi referitoare la delegarea unor servicii publice către acestea. Astfel, serviciile de administrare a parcajelor publice, cimitire şi crematorii, spaţii verzi, lacuri, ştranduri, afişaj stradal, locuinţe şi spaţii comerciale, optimizarea circulaţiei, modernizarea şi întreţinere drumuri au fost delegate către nouă din companiile municipale.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a scos din proiectele de hotărâre toate anexele cu patrimoniul (terenuri, clădiri etc.) care ar fi trebuit să intre în administrarea companiilor, după ce PNL şi USR au anunţat că votează împotrivă, în condiţiile în care era necesar votul de două treimi. Fără patrimoniu, proiectele de hotărâre pot trece cu majoritatea simplă, deţinută de PSD-ALDE.