Gabriela Firea anunţă lansarea aplicaţiei PRIMERO, prin care vor putea fi înregistraţi şi monitorizaţi toţi copiii ucraineni ajunşi în România, însoţiţi de părinţi sau nu

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă lansarea unei aplicaţii prin care vor fi monitorizaţi copiii ucraineni care ajung în România, însoţiţi sau nu, şi care permite accesul la servicii esenţiale de protecţie a copilului, inclusiv reunificare a familiei.

01 aug. 2022, 13:48
Gabriela Firea anunţă lansarea aplicaţiei PRIMERO, prin care vor putea fi înregistraţi şi monitorizaţi toţi copiii ucraineni ajunşi în România, însoţiţi de părinţi sau nu

Potrivit datelor citate de Gabriela Firea, în prezent, în ţara noastră se află aproape 37.000 de copii din Ucraina, iar în sistemul de protecţie specială din România sunt circa 220 de copii ucraineni.

„De la începutul crizei ucrainene, odată cu sosirea primilor refugiaţi la noi, ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri să le fim alături tuturor celor care au fugit din calea războiului. Mă bucur să anunţ lansarea aplicaţiei PRIMERO, prin intermediul căreia vom putea înregistra şi monitoriza toţi copiii ucraineni, ajunşi pe teritoriul României, însoţiţi de părinţi sau nu. Platforma va fi gestionată de colegii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi va funcţiona la nivel naţional cu sprijinul UNICEF Romania. Identificarea şi înregistrarea copiilor va fi realizată la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Fundaţia SERA România”, a afirmat Gabriela Firea, luni, într-o postare pe Facebook, potreivit News.ro.

Ea a menţionat că peste 1,6 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la sfârşitul lunii februarie, iar printre ei au fost în jur de 368.000 de copii însoţiţi de familiile lor, de alte persoane sau singuri. Dintre aceşti copii, în continuare sunt la noi în ţară aproape 37.000. De asemenea, în sistemul de protecţie specială de la noi sunt circa 220 de copii ucraineni.

Citeşte şi: Reforme şi investiţii pentru protejarea clădirilor de patrimoniu şi susţinerea sectorului cultural din România prin PNRR. Bugetul este de 33 milioane de euro

Potrivit ministrului, prin intermediul aplicaţiei PRIMERO vor fi centralizate informaţiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunităţile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoţiţi de alte persoane adulte decât părinţii lor.

„Pe lângă identificarea şi înregistrarea copiilor ucraineni refugiaţi în România, aplicaţia permite accesul la servicii esenţiale de protecţie a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe aceşti copii să traverseze cât mai uşor această experienţă traumatizantă din viaţa lor. Am căutat permanent soluţii să le fim de ajutor acestor oameni încercaţi. Unii dintre cei ajunşi în România aveau doar hainele de pe ei şi copiii de mână pentru că au plecat văzând cu ochii şi au lăsat totul în urmă”, a adăugat Firea.

Citeşte şi: PSD pregătește noi ajutoare sociale. Marius Budăi: „Trebuie să extindem măsurile, nu doar la categoriile vulnerabile. Toți cetățenii au fost afectați de scumpiri” | EXCLUSIV