Gabriela Firea atacă raportul MCV: Criticile la adresa Parlamentului trebuiau formulate cu mai multă grijă

Senatorul Gabriela Firea, purtător de cuvânt al PSD, a declarat miercuri că noul raport MCV pentru România notează progresele justiției, dar criticile aduse parlamentarilor și Parlamentului ar fi trebuit formulate cu mai multă atenție, în acord cu Constituția țării noastre, astfel încât să nu mai existe o diferență de tratament între aleșii români și cei care din Legislativele celorlalte state UE.

27 ian. 2016, 17:36
Gabriela Firea atacă raportul MCV: Criticile la adresa Parlamentului trebuiau formulate cu mai multă grijă

„Remarcăm cu toții și sunt vizibile (progresele justiției — n.r.) de cel puțin un an, doi. Nu pot fi contestate și, firește, de aceea sunt și cuprinse în acest rap-ort. Cât privește criticile, cred că acestea ar fi trebuit formulate cu o mai mare atenție, astfel încât anumite fraze să nu vină chiar în contradicție cu expresia și definiția democrației în întreaga lume. Pentru că atâta vreme cât Parlamentul este expresia dorinței unui popor, Parlamentul este cel care legiferează și reprezintă voința electoratului la momentul scrutinului. Nu înțeleg de ce se face o atât de mare diferențiere între a-i trata pe parlamentarii altor țări și cei din România, care, cu foarte mici excepții, nu au făcut altceva decât să spună, să afirme, să facă declarații politice, pentru că, de fapt, aceasta le este lor activitatea. Nu cred că s-a întâmplat altceva, nu cred că au existat alte excese”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, miercuri.

Citeşte şi: Guvern: Raportul MCV dovedeşte caracterul durabil şi sustenabil al luptei împotriva corupţiei

Firea a adăugat, în ceea ce privește situațiile în care în Parlamentul României s-au adus în discuție începeri de urmăriri penale, rețineri sau arestări preventive, că și atunci era vorba „tot despre un vot democratic”, scrie Agerpres.

„Mai mult decât atât, și eu am insistat și alți colegi din Parlament, de la toate formațiunile politice, pentru modificarea, dacă este nevoie, a Constituției, a articolului care spune explicit faptul că Parlamentul încuviințează cererile venite din partea procurorilor. Cu alte cuvinte, Parlamentul nu a făcut altceva decât să aplice Constituția, nu și-a inventat un atribut, o anumită responsabilitate, blocând, iată, pasămite, procesul de justiție. Mi se pare totuși nedrept, câtă vreme Parlamentul respectă Constituția să fie criticat exact în acest aspect și în această paradigmă că respectă legea fundamentală a țării”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Raportul MCV al CE pentru România, prezentat miercuri la Bruxelles, notează, între altele, faptul că tendința privind independența justiției în România a fost pozitivă în 2015, însă rămân frecvente criticile la adresa magistraților exprimate de către politicieni și în mass-media, precum și lipsa de respect față de hotărârile judecătorești.

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis: România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV

Totodată, Comisia Europeană critică Parlamentul de la București pentru că nu a respectat recomandarea de anul trecut pentru a se asigura „că în Codul de conduită a parlamentarilor sunt incluse dispoziții clare în ceea ce privește respectarea independenței sistemului judiciar de către parlamentari și în cadrul procesului parlamentar”.