Gabriela Firea, către Cîţu: Aţi venit cam cu forţa, cum îi e câinelui a linge sare. Nu este normal să aflăm informaţii despre PNRR pe surse sau pe la colţuri

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea s-a arătat revoltată de faptul că reprezentanții puterii nu au prezentat proiectul PNRR. Firea a declarat, la dezbaterea PNRR în Parlament, că nu i se pare normal ca parlamentarii să aflate informaţii despre acest plan "pe surse sau pe la colţuri".

26 mai 2021, 15:01
Gabriela Firea, către Cîţu: Aţi venit cam cu forţa, cum îi e câinelui a linge sare. Nu este normal să aflăm informaţii despre PNRR pe surse sau pe la colţuri

Gabriela Firea l-a criticat miercuri pe Florin Cîţu că a venit „forţat” în Parlament să vorbească despre PNRR.

„Sincer noi am fi vrut să spunem da, dar nu ne-a dat Guvernul șansa. Am venit hotărâți să facem echipă cu Guvernul, dar apelul la dialog vi se par cuvinte care nu mai trebuie folosite de cetățeni. În ceea ce privește PNRR, PSD a fost deschis nu doar să dialogheze, ci să pună la dispoziție toți specialiștii să facem un proiect bun.

N-ați venit de bună voie aici, domnule premier. Ați venit aici cam cu forța, cum spune a câinelui a linge sare. Nu este normal să aflăm informaţii despre un proiect de ţară atât de important pe surse sau pe la colţuri, sau din ce lăsaţi să se înţeleagă. Sau din ce ne mai spuneţi ca şi cum ne faceţi o mare onoare, că sunteţi amabil. Sunteţi primul ministru al României. Trebuie să trataţi cu responsabilitate această poziţie”, i-a reproşat Gabriela Firea premierului Florin Cîţu.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă, insinuări suburbane în Parlament la prezentarea PNRR: „Lăsaţi, domnul Orban, că dumneavoastră nici un minut nu rezistaţi”

Gabriela Firea a afirmat că prin acest plan se va întâmpla o sărăcire a populaţiei.

„Ați avut șansa domnule Cîțu să ieșiți în public cu un draft! Ați putea să ieșiți în spațiul public și să-l prezentați. Ar trebui să le spuneți aceste condiționalități românilor. Pentru cine o să fie reformele? Pentru angajații despre care se vorbește că vor suporta?

Se va întâmăla o sărăcire a populației. Sunt chestiuni literare, căci la economie nu se pune problema”, a spus Gabriela Firea, în Parlamentul României.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, la dezbaterile pe marginea PNRR: „Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE”

Firea le-a cerut guvernaţilor să facă împreună echipă pentru realizarea PNRR.

„Să facem împreună echipă pentru români şi să câştige toţi românii. Sau să pierdeţi dumneavoastră individual, dar pierd şi românii, nu doar dumneavoastră”, a încheiat Firea.

 

Alfred Simonis: Avem un preşedinte absent din dezbaterea pe PNRR; sunt trei găşti cu propriile interese

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu este programul PNL, iar preşedintele României este absent din dezbaterea pe acest subiect, în timp ce „există trei găşti – una la PNL, una la Guvern, iar cealaltă la USR PLUS” care au „propriile interese politico-financiare”, a afirmat, miercuri, în plenul Parlamentului, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

„Aproape l-am crezut pe prim-ministru atunci când ne spunea că n-a fost invitat. (…), încercând să dea vina pe Ludovic Orban în sensul acesta. Însă mi-am amintit imediat declaraţiile domnului Cîţu potrivit cărora „PNRR nu are de ce să treacă prin Parlament, nu e nevoie de niciun vot, de nicio dezbatere” şi nici atunci nu m-aş fi prins că ne minte prim-ministrul dacă n-aş fi ascultat prezentarea dânsului, care a fost o declaraţie politică şi care n-a fost niciun fel de prezentare. Domnilor preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor (…), sunteţi mulţumiţi de modul cum vă tratează prim-ministrul pe dumneavoastră, Parlamentul, şi pe români cu privire la prezentarea acestui plan? Eu cred că nu”, a afirmat Simonis în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, unde premierul Florin Cîţu a prezentat PNRR.

Potrivit acestuia, „denumirea măreaţă PNRR duce cu gândul la responsabilitate, la unitate, la şansa României pentru dezvoltare, la şansa de a demonstra că am învăţat în 30 de ani în care am fost dezbinaţi, ne-am urât unii pe alţii şi n-am avut consens pe temele importante”.

„M-am gândit că învăţăm de data aceasta şansa de a face împreună chiar ceea ce n-a reuşit să facă clasa politică în 30 de ani. Să înţelegeţi şi dumneavoastră, cei de la PNL, că acest program nu este programul dumneavoastră, ci este al României. În schimb ne-aţi prezentat nişte idei, ne-aţi spus că trebuie să avem încredere în prim-ministru şi ministrul Fondurilor Europene. Şi, iertaţi-mă, dar nu avem, şi aţi trimis planul pe care vi l-a retrimis Comisia Europeană de fiecare dată. Avem pe lângă toate acestea un preşedinte al României absent din dezbaterea pe PNRR. Nu ne-a prezentat viziunea dânsului cu privire la plan. Avem un preşedinte al PNL, pe lângă preşedintele României, care pare că sabotează Guvernul şi premierul îl subminează în perspectiva congresului. Avem şi un premier, săracul, care pare depăşit complet şi care nu-şi conştientizează postura de prim-ministru al unui stat european. Avem şi un vicepremier USR preocupat să-şi rezolve problemele din justiţie şi să schimbe toată politica comunicaţională a partidului dânsului cu privire la „fără penali în funcţii publice, că nu mai ştim dacă au sau nu au voie penalii în funcţii publice”, a susţinut deputatul social-democrat.

El a mai afirmat că, pe lângă toate acestea, „avem un personaj dubios, incompetent, care îşi face de cap cu 30 de miliarde de euro – banii României – şi pare interesat de umplerea buzunarelor sponsorilor din ţară şi din afara ţării. (…) Şi da, mă refer la Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, ca să fie clar. Toate aceste trei găşti – una la PNL, alta la Guvern şi alta la USR PLUS – are fiecare din ele propriile interese politico financiare, iar asta a făcut ca acest plan să nu aibă nimic în comun cu interesele României. Ce blestem pe ţara asta ca, într-un astfel de moment, să avem la conducerea ţării nişte trădători, nişte maeştri ai învârtelilor subterane şi ai compromisurilor sulfuroase?. (…) Cei care aţi luat decizii astăzi: aţi pierdut alegerile, iar noi le-am câştigat”, a adăugat Simonis.